Wilma en Ben bij hun winkel in Seghwaert
Wilma en Ben bij hun winkel in Seghwaert

Bloemformule verlaat Zoetermeer

Zoetermeer - Na bijna 40 jaar doen Ben en Wilma Scholtes eind april definitief de deur dicht van Bloemformule Seghwaert. Met pijn in het hart sluiten ze de winkel waar het in 1985 allemaal begon. Met die eerste Bloemenhoek startte een leven in het teken van hun beider passie: de combinatie van bloemen en ondernemen. Een passie die in de hoogtijdagen uitgroeide tot 10 bloeiende bloemenwinkels. Personeelsgebrek en de behoefte aan meer tijd voor andere leuke dingen, doen het ondernemerspaar besluiten om terug te keren naar basis, één bloemenzaak: Bloemformule Berkel.

"Alsof het gisteren was, de opening van onze eerste Bloemenhoek in Seghwaert, Zoetermeer.” Ben en Wilma kijken elkaar aan, als ze terugkijken op de start van hun onderneming in bloemen. Want zo mag het bedrijf dat zij samen opbouwden best genoemd worden. Wat begon met de overname van die eerste winkel in Seghwaert, groeide uit tot een keten van niet minder dan tien bloeiende bloemenwinkels in de regio. Bloemenzaken met een simpele maar succesvolle formule: eenvoudige inrichting, maar altijd vol met dagverse bloemen en planten. Om die in te kopen zit Ben al die jaren al 's morgens in alle vroegte in de veilingbanken, om de koopwaar nog diezelfde dag in de winkels te krijgen.
De eerste twintig jaar stonden vooral in het teken van opbouwen. "Als je altijd verse producten wilt bieden tegen een eerlijke prijs, dan is er niets beter dan zelf op de veiling inkopen, zelf bossen, inpakken en verdelen over de winkels met eigen auto's. Dat is natuurlijk veel economischer als je meerdere winkels hebt”, legt Ben uit. In 2010 telde Bloemenhoek niet minder dan tien winkels en 70 medewerkers.
Het is de laatste jaren steeds moeilijker geworden om in de steeds drukker wordende winkels voldoende goede medewerkers te hebben. Dit, plus tal van andere uitdagingen waar een ondernemer tegenwoordig mee te maken heeft, hebben Ben en Wilma de afgelopen jaren doen besluiten om een aantal winkels te sluiten. Om de liefde voor bloemen en planten niet op te hoeven geven en toch een beetje te blijven ondernemen, houden Ben en Wilma de winkel in het centrum van Berkel als laatste aan. "Daar kunnen ook de medewerksters uit Zoetermeer aan het werk. Bovendien kunnen onze klanten uit Zoetermeer altijd nog bij ons in Berkel terecht.” Aldus Wilma. Overigens zijn die klanten nog tot en met 26 april welkom bij Bloemformule Seghwaert . Daar is het die hele week uitverkoop, plus natuurlijk gelegenheid om afscheid te nemen van het team.