Wel of niet geboren worden in Zoetermeer

Op het moment dat deze krant wordt gemaakt is het nog niet bekend. Maar op het moment dat de krant bij u op de mat ligt, weten we wel wat het Haga ziekenhuis gaat doen. De afdeling geboortezorg afstoten of open houden? Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de geboortezorg in Zoetermeer. Allereerste de petitie die een paar maanden duurde. Maanden waarin op allerlei manieren handtekeningen werden verzameld. Dit gebeurde ook op een ludieke manier waarbij de buiken van zwangere vrouwen werden beschilderd in het Stadshart. En die handtekeningen die kwamen er. Maar liefst 15.000 mensen ondertekenden de petitie en gaven aan dat de afdeling Verloskunde moest blijven.

Ondertussen sprak de politiek erover. Ook hier eensgezindheid en dat gebeurt niet heel veel in de politiek. De afdeling moest blijven. Vervolgens kwamen er twee onderzoeken. Het onderzoek van de gemeente dat door de GGD was uitgevoerd gaf aan wat de impact van het sluiten van de afdeling zou betekenen. De conclusie was niet mals want babysterfte en levensbedreigende situaties zijn het gevolg. En dat in een welvarend land als Nederland. Vervolgens deed het Netwerk Acute Zorg (NAZW) nog een onderzoek. Een onderzoek dat aantoonde dat de andere ziekenhuizen in de regio helemaal geen ruimte hebben om de Zoetermeerse zwangeren op te vangen. Ondertussen werden er in de regio's waar de afdeling Verloskunde wel is gesloten (want ja Zoetermeer is niet de enige plek waar dit speelt), nog wat snelwegbaby's geboren. Je zou zeggen appeltje eitje. Die afdeling moet blijven maar zo werkt het dus niet.

Alle ogen zijn als u dit leest gericht op het Haga Ziekenhuis. Zullen ze gaan voor de inwoners van Zoetermeer of toch zwichten voor de verzekeraars en het geld? Zullen Zoetermeerse kinderen straks als geboorteplaats nog Zoetermeer hebben staan of wordt dat Gouda, Den Haag of Leiden? Volgende week meer hierover in deze krant en ondertussen online. We houden u zeker weten op de hoogte.