Oekraïeners worden in een oranje gekleurd Zoetermeer ontvangen op Koningsdag
Oekraïeners worden in een oranje gekleurd Zoetermeer ontvangen op Koningsdag

Het was een heel bijzondere Koningsdag

Zoetermeer - Het jaar 2022 was er een heel bijzondere Koningsdag in Zoetermeer. Niet alleen omdat het de allereerste keer was dat er geen restricties meer golden in verband met corona. Waardoor het voor de eerste keer weer toegestaan was om massaal samen te komen.

En dat gebeurde dan ook. Maar het was ook het jaar dat de eerste Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen in Zoetermeer. De Oranjestichting besloot deze mensen uit te nodigen voor de festiviteiten. Daarvoor werd er een bijeenkomst in de Pelgrimshoeve georganiseerd, waarin de Oranjestichting iets meer over ons koningshuis vertelde en over de folklore van Koningsdag. Een initiatief dat ook nationale bekendheid kreeg. 

Zo verscheen er zowel een radioploeg als een televisieploeg van de NOS om hierover te berichten. Ongeveer dertig Oekraïense mensen maakten op die bijzondere wijze kennis met een stukje Nederland en Nederland maakte kennis met een Oranje gekleurd Zoetermeer door middel van het NOS-journaal. Natuurlijk mochten de Oekraïense kinderen iets moois meenemen van het vele speelgoed dat zij op de kleedjes zagen.

Zo werd Koningsdag 2002 voor hen een bemoedigend begin van de kennismaking met Zoetermeer.