Selfie! Alle partijen zijn het er over eens dat vanuit Delfland en de gemeente er meer hulp aan bewoners gegeven moet worden.
Selfie! Alle partijen zijn het er over eens dat vanuit Delfland en de gemeente er meer hulp aan bewoners gegeven moet worden.

Bodemdaling in Klapwijk nog steeds een groot probleem: CDA brengt werkbezoek

De fracties van het CDA in Pijnacker-Nootdorp en waterschap Delfland hebben in de wijk Klapwijk in Pijnacker de gevolgen van bodemdaling bekeken. Door bodemdaling zijn er in Pijnacker op sommige plaatsen grote problemen met tuinen, wegen en afwatering. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. De fracties wilden kijken wat er vanuit Delfland aan gedaan kan worden om de bodemdaling in wijken zoals Klapwijk, Tolhek, Keijzershof en Koningshof te verminderen.

De fracties werden ontvangen door Alex Koppers van de wijkvereniging Klapwijk. Hij liet zien waar de grootste problemen zijn en hoe de bewoners er mee omgaan. Alex: “De grootste problemen zijn de grote hoogteverschillen bij huizen en schuurtjes. Ook zijn er zogenoemde sink-holes waarin je ineens kunt wegzakken. Rioleringsbuizen breken ook regelmatig. De problemen zijn zeer lokaal en hebben te maken met de vroeger loop van sloten en landgebruik. De verbeteringen die recent zijn gedaan in Klapwijk zijn goed, maar we vragen ons af of het goed is dat al het water met vervuiling nu rechtstreeks de sloot in loopt. Bovendien zijn de goten onopvallend zodat fietsers vaak bijna onderuit gaan.“

Peilbesluiten
Maarten Jansen (CDA Delfland) vult aan: ”Bodemdaling is hier een serieus probleem. Delfland is verantwoordelijk voor de peilbesluiten en de gemeente voor grondwaterstand en wegen. Het zou goed zijn als gezamenlijk gezocht wordt naar oplossingen. Wat in ieder geval helpt is om tuinen groener te maken en het gebruik van regentonnen. Daarvoor heeft Delfland een subsidieregeling. Het ophogen van wegen en tuinen, zoals nu in Klapwijk gebeurt is goed, maar wel een tijdelijke maatregel. Dat zou samen moeten gaan met nieuwe waterbuffers in de wijk.”

Kleinschalig
Alle partijen zijn het er over eens dat vanuit Delfland en de gemeente er meer hulp aan bewoners gegeven moet worden om te zoeken naar oplossingen. Monique de Veld (CDA Pijnacker Nootdorp): “Die oplossingen kunnen heel kleinschalig zijn, zoals het afkoppelen van regenwaterwateropvang, ophoging met lichte materialen en flexibele constructies. Het is goed om samen zaken door te spreken en te kijken wat we voor de inwoners kunnen betekenen.

CDA Pijnacker-Nootdorp
Wilt u als inwoner in contact komen met de fractie het CDA. Dat kan altijd. Het e-mailadres: fractie@pijnacker-nootdorp.cda.nl of kijk op cda.nl/zuid-holland/pijnacker-nootdorp. Veel fractieleden zijn ook actief op social media, zoals @janderaadsman.