Drie dorpen

Hoewel het al lang geleden is, vond ik op school het vak Aardrijkskunde leuk. Verschillen in provincies wekten blijkbaar mijn interesse. Er waren provincies waar je als jochie nog nooit geweest was en dus alleen van plaatjes kende. Of dat dan om de klederdracht van de vissersdorpjes ging of de kaasmarkt in Alkmaar... het had mijn belangstelling. Natuurlijk gold dit ook voor Vaals, waar het hoogste punt van Nederland ligt (de 322 meter hoge Vaalserberg) en waar tevens de grenzen tussen Nederland, België en Duitsland samenkomen: het Drielandenpunt. Dit was tot 1919 overigens een Vierlandenpunt, daar het ministaatje Neutraal Moresnet er ook aan grensde. Dit is nadien bij België gevoegd.

Door alle fusies van gemeenten in geheel Nederland zijn er namen bijgekomen waarvan ik soms niet eerder heb gehoord. Dat overkwam mij onlangs weer, nota bene een plaats in Zuid-Holland: de gemeente Molenlanden. Met 44.000 inwoners blijkt deze in 2019 gevormd uit Giessenlanden en Molenwaard.

Om het even te duiden: Molenlanden omvat de stad Nieuwpoort, de dorpen Arkel, Bleskensgraaf, Brandwijk, Giessen-Oudekerk, Giessenburg, Gijbeland, Goudriaan, Groot-Ammers, Hoogblokland, Hoornaar, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Noordeloos, Ottoland, Oud-Alblas, Schelluinen, Streefkerk en Wijngaarden en een reeks buurtschappen. Arkel en Kinderdijk zijn natuurlijk bekender dan de plaatsnaam Molenlanden. In totaal bevat deze dus één stad, 20 dorpen en 22 buurtschappen. Dan is Pijnacker-Nootdorp toch een stuk overzichtelijker!

Het maakt duidelijk dat ik de provincie waar ik woon eigenlijk niet goed ken. Zuid-Holland heeft 52 gemeenten. Test uw kennis eens door te proberen zoveel mogelijk van deze gemeenten te noemen. Het zal niet meevallen, al zullen Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer snel opdoemen, dan heeft u er nog enkele tientallen te gaan. Uiteindelijk gaat het er om dat wij onze eigen mooie gemeente goed leren kennen. Dat dit al niet zo gemakkelijk is, bleek uit de Dorpsquiz die in maart op Telstar Online gehouden werd. Om zowel van Pijnacker als Nootdorp, Delfgauw én Oude Leede veel af te weten, valt beslist niet mee. Ach, ik beken: waar precies ons Driedorpenpunt ligt, weet ik zelf niet eens.