Afbeelding

Strengere regels nodig voor verkameringsbeleid Pijnacker-Nootdorp

Actueel

Het verkameringsbeleid houdt de gemoederen flink bezig, zowel in de raad als bij de inwoners. De fracties staan in principe achter verkamering, maar willen liever ook geen overlast voor de buurtbewoners. Verschillende raadsleden vinden dat de regels wel strenger kunnen en kondigden tijdens de beeld, - en oordeelvormende vergadering verschillende moties en amendementen aan voor duidelijke en strengere regels omtrent verkamering. 

De vraag die de fracties zich stellen is of deze regels wel allemaal te handhaven zijn. Wethouder Bart van Straten vindt weinig vertrouwen in de handhaving, geen reden om geen regels op te stellen. In de Beleidsnota Woningvoorraad en het Parapluplan 2022 is het verkameringsbeleid opgenomen. In het Parapluplan wordt gesteld dat in de gemeente Pijnacker-Nootdorp woningen boven de NHG-grens van ruim 3,5 ton verkamerd mogen worden, mits er genoeg parkeerruimte is. Verder geldt de regel dat er binnen 50 meter geen andere verkamerde woning mag zijn. Er mogen wat het college betreft maximaal zes personen in een verkamerd huis worden geplaatst. Dit beleid zal volgens het plan voor de hele gemeente gelden, zonder onderscheid in woonkernen of buitengebied.

Het ontwerp van de Beleidsnota Woningvoorraad en het ontwerpbestemmingsplan Parapluplan 2022 houdt de inwoners van de gemeente bezig. Er werden maar liefst zeven zienswijzen ingediend en bewoners kwamen massaal naar de beeld, - en oordeelvormende vergadering van de afgelopen week. Een van de insprekers was Kees Debets van de bewonersvereniging Hof van ’s-Gravenhout. Volgens hem is het plan niet voldoende doordacht. Volgens de bewonersvereniging Hof van ’s-Gravenhout is verkamering op deze manier niet goed geregeld. Volgens hen zou dit in principe betekenen dat er in alle wijken verkamering zal kunnen plaatsvinden. De bewonersvereniging is er fel op tegen dat verkamering van woningen in homogene woonwijken zonder meer wordt toegestaan door de gemeente. Een slechte zaak vindt de bewonersvereniging. Verkamering zorgt volgens hen voor een negatieve invloed op woon-, en leefklimaat en de cohesie in de wijk.

Onvoldoende regels
De fracties vinden dat er onvoldoende regels zijn. Regels kunnen het aantal woningen in de gemeente beschermen, die zijn immers schaars. Regels zorgen ook voor een beter en beschermend woon, - en leefklimaat. Op de vraag of de gemeente Pijnacker-Nootdorp het verkameren niet beter gewoon kan verbieden, antwoord wethouder Frank van Kuppeveld dat dit wettelijk niet mogelijk is. Niet iedereen deelt het idee van een totale verbod op verkamering. De fractie van Progressief Pijnacker-Nootdorp vindt bijvoorbeeld dat iedereen die in de gemeente werkt, hier ook zou moeten kunnen wonen en niet in kleine niet leefbare kamers in Schiedam of Den Haag. Het gaat hier bijvoorbeeld om arbeidsmigranten die in de gemeente in de glastuinbouw werken. Volgende week neemt de gemeenteraad een besluit over het verkameringsbeleid.