Dorpsgenoot Martin en Els (linksonder), kregen het doek uitgereikt op historische kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Foto: Koos Bommelé
Dorpsgenoot Martin en Els (linksonder), kregen het doek uitgereikt op historische kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Foto: Koos Bommelé

Martin en Els ontvangen prachtig schilderij uit handen van Jean Thomassen

Actueel

Jean Thomassen is een internationaal vermaard kunstschilder die daarnaast ook een aantal boeiende boeken heeft geschreven. Zijn werk wordt geroemd in binnen- en buitenland. 

Voor Delfgauwenaar Martin Reitsma was het dan ook een verrassing en eervol dat hij vorige week samen met zijn partner Els in het statige en historische kasteel de Wittenburg in Wassenaar een schilderij in ontvangst mocht nemen van de hand van deze creatieve vakman. Bert Duijndam uit Pijnacker was aanwezig bij de uitreiking aan Martin en Els en vertelt: “Het is een mooi schilderij en een blijvende herinnering voor Martin die zich al vele jaren gepassioneerd inzet voor de cultuur en muziek in ons land.”

Directeur Ralf Meppelder van de Wittenburg had voor de uitreiking de prachtige kasteelbibliotheek gereserveerd in een exclusieve ambiance. “Wie niet beter weet, zou denken dat dit romantische Kasteel in Wassenaar de thuisbasis is van de prins op het witte paard’, grapt Martin. “Het elegante kasteel ademt de traditionele hoffelijkheid en een gemoedelijke sfeer met servicegericht personeel. Daarmee is het kasteel de ultieme entourage voor de overhandiging van dit schilderij, maar ook voor een bijzondere bruiloft. Van ceremonie en diner tot prachtige feesten. Restaurant Sophie verzorgde deze middag de catering, een modern à la carte restaurant gelegen in dit klassieke kasteel”, aldus Martin.

De Delftse fotograaf Koos Bommelé maakte mooie foto’s, filmer Lily Armstrong heeft de middag op film vastgelegd. Aryan van Beugen roemt de inzet van Reitsma voor de cultuur en muziek. Het duo Silver Cherry liet prachtige popsongs horen evenals het duo CoverLover dat een aantal hoogtepunten uit de muziek liet horen. Jean Thomassen hield een toespraak en vertelde over zijn Haagse jaren, zijn ontmoeting met topactrice, ballerina en auteur Ine Veen waarmee hij zich later verloofde. Een getalenteerd, dynamisch en charismatisch paar die de afgelopen decennia vaak terug te zien waren in de media. Hij vertelt dat Reitsma de afgelopen jaren geheel belangeloos drie boekpresentaties voor hem heeft georganiseerd, een initiatief dat hij zeer waardeert. Nadat het schilderij door Martin en Els was onthuld waren er allerlei bewonderende reacties te horen in de zaal.

Race naar de sterren
Martin en Els zijn zeer verguld met dit doek. Het mooie schilderij is genaamd ‘Race naar de sterren’ en een ware ode aan de muziekscène’. Op dit doek staan Shocking Blue, Martin en Els zelf, de Haagse stadsdichter Victor R. Meijer en allerlei verwijzingen naar Haagse en landelijk bekende popbands. Op het schilderij staat Kasteel Oud Wassenaar afgebeeld op de zo kenmerkende eigen wijze van deze vermaarde kunstschilder. Reitsma: “Els en ik mochten er mooie evenementen organiseren, het kasteel staat momenteel onder druk, we werden geïnformeerd dat het wellicht verkocht gaat worden. De huidig beheerder Luc heeft zich de afgelopen jaren zó ingezet voor de instandhouding en verbetering van het kasteel.”

Het is verbluffend om te zien hoeveel boeiende details de schilder heeft afgebeeld op het doek, zoals een gouden oorring die symbolisch is voor Golden Earring. De Haagse stadsdichter Victor R. Meijer staat afgebeeld met een bord in zijn handen waarop Q65 en Boulevard of Music te zien zijn. Victor en Martin zijn overigens bezig om Haagse straatnamen vernoemd te krijgen naar bekende Haagse bands. De kunstschilder brengt hiermee ook een eerbetoon aan de Haagse popmuziek en eert Shocking Blue vanwege hun Amerikaanse nummer 1 hit met Venus. Een aantal schoenen verwijst naar de band The Shoes. Gezien de mogelijke verkoop van kasteel Oud Wassenaar is de song van Lucifer ‘House for Sale’ ook heel gepast. De katten op het doek vertegenwoordigen de Volendamse band The Cats. Het roze Chrysler Imperial uit 1955 van ondernemer en jazzorganisator Charles Engels staat eveneens afgebeeld en is een link naar de Indorock van de jaren zestig. “Ook de Haagse voetbalclub ADO heeft hij erop gezet”, besluit Martin trots.