De burgemeester met het echtpaar Winterman op het balkon van hun mooie appartement aan de Floralaan waar ze met veel plezier wonen.
De burgemeester met het echtpaar Winterman op het balkon van hun mooie appartement aan de Floralaan waar ze met veel plezier wonen.

Echtpaar Winterman slaat zich door gezondheidsperikelen heen

Actueel

Op maandag 3 oktober waren Berend Jan Winterman en Annie Dekker zestig jaar getrouwd. Burgemeester Björn Lugthart kwam die dag het diamanten paar gelukwensen in hun appartement aan de Floralaan in Keijzershof waar ze nu een jaar of twaalf wonen. Voor die tijd woonden ze veertig jaar in de Sophiastraat in het oude dorpscentrum. Toen ze nog niet zo lang aan de Floralaan woonden en ze een keer een ambulance nodig hadden, lieten ze die per abuis uit gewoonte naar de Sophiastraat 28 koers zetten. Gelukkig wisten de nieuwe bewoners waar ze naar toe verhuisd waren, dus de ambulance geraakte met enige vertraging toch nog op het goede adres.

Berend Jan en Annie zijn als katten met meerdere levens. Ze hebben de laatste jaren best het een en ander meegemaakt op gezondheidsgebied maar op hun 84ste en 82ste – hij 84 en zij 82 - zijn ze toch weer aardig op de been en genieten ze nog volop van het leven. Ondanks hun beperkingen. Zo heeft de heer Winterman heel veel problemen met zijn gehoor. De techniek staat echter voor niets: de burgemeester krijgt een microfoontje om de hals, waardoor niet alleen hij maar ook de dienstdoende verslaggever goed verstaanbaar is. De verslaggever was ook tien jaar geleden al bij het echtpaar. Op 3 oktober 2012 waren ze vijftig jaar getrouwd en destijds kwam wethouder José van Egmond – die nu burgemeester is in Zeeland – het paar gelukwensen. Ze vertelden destijds dat ze elkaar wel van gezicht kenden maar dat ze elkaar pas echt contact kregen via ‘een taptoekaartjesaffaire’. Annie werkte bij Jamin aan de Delfgauwseweg in Delft en zat omhoog met kaartjes voor de Deftse taptoe die een besteller ineens niet meer wilde hebben. Ze ging langs de deur langs de Schimmelpenninck van der Oyeweg waar zij woonde en waar ook Berend Jan vertoefde met zijn ouders, die in 1939 vanuit Twello naar het westen des lands waren verhuisd. Berend Jan was toen een jaar oud. Hij stamt uit 1938. Via die taptoekaartjes kregen bruid en bruidegom rond 1960 een klik. Niet een taptoe maar een druivenfeest in het Westland was het moment dat ze echt verkering kregen. Dat is nu dus alweer zo’n 62 jaar geleden. Het echtpaar kreeg drie zoons en dat ging allemaal volgens de planning die Annie zelf voor ogen had. Op haar twintigste verkering krijgen, op haar 22ste trouwen en voor haar 28ste het gezin compleet hebben. Het is allemaal gelukt. Na John en André werd derde zoon Eric geboren, nog voordat Annie 28 jaar was. Ze hebben twee kleinkinderen.

Annie was winkelmedewerkster en daarna filiaalhoudster bij de Jamin maar toen ze trouwden was het nog de gewoonte dat ‘de vrouw’ stopte met werken om voor de huishouding en het gezin te zorgen. Berend Jan was de kostwinner en verdiende zijn brood als bouwkundig tekenaar, eerst bij een architectenbureau en daarna bij de gemeente Rotterdam, waar hij tot 1994 met veel plezier heeft gewerkt. Het echtpaar geniet dus alweer bijna 28 jaar van het pensioen. Fietsen en wandelen hebben ze altijd veel gedaan en nog steeds is een camping/bungalowpark in Epe een plek waar ze heel graag naar toe gaan en waar ze helemaal tot rust komen. “Je ziet er vaak geen sterveling. Heerlijk. We komen al vanaf 1976 daar. Dat is dus alweer 46 jaar. Wat gaat de tijd snel voorbij”, zegt Winterman.

Dat gezondheid een relatief begrip is, ervaren ze niet zelf aan den lijve maar ook worden ze met de neus op niet altijd prettige feiten gedrukt door ziekte en overlijden in de familie en in de vriendenkring. Twee vrienden waar ze heel lang mee hebben opgetrokken, zijn er niet meer, namelijk Henk Kaptein en Paul Huis in ‘t Velt. Zelf hebben ze dus ook het een ander te verstouwen gehad - onder meer door fietsongelukken - maar zijn daarvan weer goed hersteld. Huwelijksjubilea zijn er om gevierd te worden en dat hebben ze intussen gedaan met een gezellig etentje.