Sten Richters was vorige week even terug in Pijnacker. Op dit moment is hij actief bij een toernooi in Caïro.
Sten Richters was vorige week even terug in Pijnacker. Op dit moment is hij actief bij een toernooi in Caïro.

Pijnackernaar Sten Richters stoomt op naar de padeltop

Sport

De 23-jarige Sten Richters padelt nog maar een jaar of vier vijf, maar maakt dit jaar heel snel progressie. Samen met zijn nieuwe speelmaat Bram Meijer uit Enschede heeft hij deze zomer diverse grote nationale en internationale toernooien gewonnen. De mannen raakten in een flow en wonnen veertig wedstrijden op een rij.

Vandaag reist Sten af naar Caïro in Egypte voor een groot toernooi en van 31 oktober tot 5 november is hij van de partij bij het WK in Dubai. Zijn ultieme droom is dat padel een Olympische sport wordt en dat hij zich voor de Spelen plaatst. Dat zal in 2024 nog niet gebeuren. In 2028 zou het een demosport kunnen zijn en dan zou in 2032 om de medailles gestreden kunnen worden. Met padel kun je ‘oud’ worden. De beste padeller ooit is 43 en doet nog lekker mee om de prijzen.

Vier jaar geleden was Sten in de Telstar/Eendracht Sporter van de Week. Hij padelde toen nog niet zo lang maar had de smaak ook toen al heel erg te pakken. Als kind ging op tennis bij de TVP en op turnen bij Oliveo Gym. In turnen was Sten heel goed maar toen het hele gezin voor een paar jaar naar Oman verhuisde vanwege het werk van pa Frank, kwam er een kinkje in de turnkabel. Ofschoon Sten van Oliveo Gym nog wel een ‘paddestoel’ mee kreeg om te blijven oefenen. “Het turnen komt me nog wel steeds van pas. Vooral als ik hoog moet springen, slaag ik er doorgaans in om stabiel te blijven zodat ik kan blijven kijken en mikken.”

Dynamische sport
Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Daar komt padel wel zo ongeveer op neer. Het is een heel dynamische sport, die een beetje het midden houdt tussen tennis en squash. Het wordt gespeeld in een ‘kooi’ op een veld van tien bij twintig meter waarbij ook de achter- en zijwanden ‘meedoen’ in het spel.
Padel is in Argentinië en Spanje heel populair – er zijn daar meer dan een miljoen spelers – maar de sport wint ook in Nederland snel terrein. Onlangs was in het nieuws dat voormalige voetballers an als Robben en Van Persie met veel plezier en succes padellen.

Tennis loopt al jaren terug in populariteit en veel tennisverenigingen willen de terugloop in ledental tegengaan door naast tennisbanen ook padelbanen aan te bieden. Ook de Tennisvereniging Pijnacker heeft plannen om drie banen te realiseren op het grasveld tussen de TVP en Avanti.
Sten Richters is van de plannen op de hoogte en zegt er meteen bij dat ‘snel padelbanen laten bouwen’ niet eenvoudig is. De padelbanenbouwers hebben het namelijk razend druk met de aanleg van nieuwe banen. Hier en daar leidt ‘het padelspel’ tot klachten van geluidsoverlast. Bij het spel maken de spelers, de ballen en ook de toeschouwers soms flink wat geluid. De sport is namelijk super spectaculair.

Spektakel
Padel biedt flink meer spektakel dan tennis, vindt ook Sten. “De opslag is minder bepalend dan bij tennis en dus zijn er voortdurend intensieve ralleys. Daarbij speelt ook mee dat padel vooral een sport is van twee tegen twee. Je hebt ook enkelspel maar alles is gericht op het dubbelspel. Daar krijg je het echte spektakel. Het draait bij padel om techniek, snelheid en souplesse en kracht, maar zeker ook om tactiek. Hoe werk je zo goed mogelijk samen en hoe bestrijd je de tegenstanders het beste?”

Dit jaar voor het eerst speelt Sten Richters samen met Bram Meijer, die al jaren tot de top van Nederland behoort en ook deel uitmaakt van het Nederlands team. De twee vullen elkaar perfect aan. Bram is de man van het overzicht, de techniek en de tactiek en daardoor is Sten zo vrij als een vogel bij het rennen, vliegen, springen en meppen. “Het is echt niet normaal meer wat ons is overkomen. We gingen meedoen aan diverse grote toernooien in onder meer Londen, Utrecht en Amsterdam, waar hele goeie padellers uit de top 100 en de top 200 aan meededen en wat gebeurde er: we begonnen te winnen en we bleven winnen. We wonnen verschillende toernooien achter elkaar en we maakten een flinke sprong op de wereldranglijst. Bram staat nu rond plek 170 en ik ben op dit moment nummer 183. Het doel is natuurlijk om tot de top 100 door te dringen. Met een groter team werden we bovendien Nederlands clubkampioen en we plaatsten ons in Engeland voor het WK in Dubai waar zestien landen aan meedoen, waaronder dus Nederland.”
Sten Richters is bezig met het afronden van zijn HBO-studie Sportmanagement & Ondernemen. Het eerste half jaar van 2022 was er even geen studie en toen heeft Sten zes maanden lang getraind en gespeeld in Madrid, in het walhalla van de padelsport, de M3 Padel Academy.

Padeltechniek
“Daar heb ik iedere dag drie keer kunnen trainen met en tegen de beste padelspelers van de wereld. Je meten met dat soort gasten; daar word je zo veel beter van. Eerst kijk je tegen ze op en denk je dat er niks te halen valt, maar na verloop van tijd ga je je optrekken aan die gasten. En op een goeie dag blijkt dan dat je ook nog van ze kunt winnen. Dus ik begon aan de zomertoernooien met de meest perfecte voorbereiding die ik maar had kunnen bedenken. Ik was scherp en superfit; dat moet je ook echt zijn voor deze intensieve sport. Je moet er gewoon iedere keer weer volle bak tegenaan.”

Als late starter heeft Sten Richters dus snel progressie geboekt, met dank ook aan zijn trainer, Leander van der Vaart, die vooral op het gebied van padeltechniek heel belangrijk voor hem is geweest en nog.

Door het winnen van grote toernooien heeft Sten al een stevig prijzengeld vergaard, dat doorgaans weer opgaat aan allerlei kosten. Het half jaartje in Madrid heeft hij zelf bekostigd en natuurlijk gaat dat flink oplopen. Het team waarmee hij Nederlands kampioen werd, wordt gesteund door een padelbanenbouwer. Daarnaast hoopt Sten ook individueel meer financiële steun te krijgen van sponsors die er brood in zien hem te steunen.

Groei
Padel wordt op dit moment nog veel minder beloond dan tennis. Dat is een kwestie van groei van de sport en ook exposure op televisie enzovoort.

Op dit moment kan alleen de top 10 van de wereld er goed rijk van worden. Als je tot de top van Nederland behoort is het echt nog geen vetpot, zegt Sten die niettemin los van de kosten steeds de meest ideale route kiest - samen met zijn padelmaat - om zo ver mogelijk te komen in de sport.

Natuurlijk steunt ook zijn familie hem volop. Pa Frank en ma Marieke die het van de zenuwen niet uithoudt en wegloopt, als het te spannend wordt, staan helemaal achter hem en dat geldt ook voor tweelingzus Bente, jongere broer Lars en jongste zus Mette. “Het is mooi om te zien hoe fanatiek ze me steunen en hoe ze meeleven.”