Afbeelding

Wethouder aan de slag met rapport bomvol verkeersonveilige plekken

Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Afgelopen vrijdag hebben Martijn Mastenbroek, hoofdredacteur van deze krant, en Kees Visser een publieke raadpleging over verkeersveiligheid overhandigd aan wethouder Van de Gevel. Kees’ dochter Lieke overleed in 2015 na een aanrijding op het Oostlandpad. Het rapport staat vol kruisingen, rotondes en oversteekplekken die volgens inwoners niet veilig genoeg zijn. Kees en Martijn hopen dat de gemeente aan de slag gaat met de verkeersonveilige ‘hotspots’ uit het onderzoek. Ook vinden ze dat het maken van een melding van een verkeersonveilige plek veel laagdrempeliger moet.

“De aanleiding voor dit verkeersonderzoek is ontzettend verdrietig”, zegt Martijn. “Lieke Visser uit Pijnacker raakte op dinsdag 16 juni 2015 ernstig gewond bij een aanrijding op het Oostlandpad. Het meisje overleed enkele dagen na het ongeluk aan haar verwondingen.” Het gras op het fatale verkeerspunt stond destijds veel te hoog waardoor het zicht zeer slecht was. Het ongeluk is een samenloop van omstandigheden geweest, maar hoog gras heeft zeker een rol gespeeld. Martijn gaat verder: “Helaas moet ik de gemeente Pijnacker-Nootdorp er al jaren op wijzen dat ze dat hoekje goed moeten maaien. Een meer pro-actieve houding is zeer wenselijk.” Wethouder Van de Gevel, bijgestaan door verkeersdeskundige Jethro Rasing van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, vertelt dat het maaien in de gemeente is uitbesteed aan een aannemer. “De aannemer krijgt vanuit de gemeente een opdracht voor een bepaald niveau van onderhoud. Zo’n tien jaar geleden heeft de raad gekozen voor ‘sober en doelmatig’ onderhoud.” Momenteel is de gemeente druk bezig met het maken van nieuw beleid, weet de wethouder: “Daarin zullen we op voorhand alert zijn op verkeersveiligheid. Extra aandacht gaat uit naar de criteria, want dat blijft moeilijk. Zeg je in alle situaties: het gras mag niet hoger zijn dan tien centimeter of bekijk je het per situatie? Daarin weegt ook het belang van biodiversiteit mee. En uiteindelijk heeft de raad natuurlijk het laatste woord over het nieuwe beleidsstuk.”


Kees Visser en Martijn Mastenbroek (links) overhandigen het rapport aan wethouder Van de Gevel en verkeersdeskundige Jethro Rasing. 

Onderzoek
Kees en Martijn hebben sinds het ongeluk bij tijd en wijle contact. Een tijd terug besloten ze een verkeersonderzoek uit te rollen. De signalen van nog veel meer verkeersonveilige plekken in de gemeente waren niet van de hand. “Bijna 1300 inwoners hebben uiteindelijk meegewerkt aan het onderzoek”, vertelt Martijn. “Ik hoop dat de gemeente alles serieus gaat bekijken en waar nodig maatregelen neemt. Er moet in ieder geval alles uit de kast worden getrokken om een dergelijk ongeluk zoals met Lieke te voorkomen.” Van de Gevel vindt het onderzoek een prima initiatief. “Het toont de grote betrokkenheid van de inwoners in onze gemeente”, zegt ze. Zelf belooft ze het onderzoek grondig door te nemen en enkele hotspots met eigen ogen te aanschouwen.

Melding maken
In het rapport staan niet alleen verkeersonveilige plekken. Belangrijk punt in het onderzoek is de mogelijkheid van het maken van een melding. Waar maak je een verkeersmelding, bij de politie of bij de gemeente? En wat gebeurt er vervolgens concreet met zo’n melding? Kees vindt het schokkend dat bijna de helft van de inwoners (46%) niet weet waar ze terecht kunnen met een dergelijke melding. “Dat kan en moet veel laagdrempeliger. Daar kan de gemeente grote stappen maken”, zegt hij. Slechts twaalf procent laat weten dat er na een melding een concrete actie is ondernomen om de verkeersituatie te verbeteren“Veel te weinig”, vindt Kees. Verder zou Kees een meer pro-actieve houding op prijs stellen van de gemeente: “Bij een melding is het eigenlijk al te laat.” De wethouder vindt dat Kees gelijk heeft. “Zeker, dat moet beter. Daar gaan we aan werken”, besluit ze.

Het rapport - uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau toponderzoek.nl - is vanaf vandaag voor iedereen toegankelijk.