Afbeelding

Kwekers: ‘Dit huis hoort een tuinbouwbestemming te houden’

Net als hun nichten Yvonne en Carola vinden Harry en Paul dat er al met al een heel vervelende situatie is ontstaan. Zij doen hun verhaal in de kantine van hun bedrijf op zaterdag 9 juli. In aanwezigheid van Ronald en Kevin.

Ronald (29) is de zoon van Harry en Kevin (17) is de zoon van Paul die zelf intussen 54 is en nog wel een tijdje meegaat als firmant. Harry is 63 en wil zich gaandeweg een beetje terugtrekken uit het bedrijf maar kan het voorlopig nog niet laten volop mee te werken. Zoon Ronald is intussen ook mede-firmant. Kevin zit nog op de Middelbare Tuinbouw School, loopt her en der stage, maar wil later in het bedrijf meewerken en mede-eigenaar zijn.

De bloemenkwekerij van de familie Wubben is twee hectare groot. Ze kweken nerinen en amaryllissen. De nerinen bestrijken driekwart van het bedrijf en de amarylissen éénkwart. Het zijn allebei bolbloemen. Ze hebben de nerinen jaarrond en de teelt van de amarylissen betreft vooral de winterperiode met de nadruk op de periode voor kerst. Het is een familiebedrijf waar het werk vooral door eigen mensen wordt gedaan.

Losse vestigingen
Het bedrijf had eerst drie losse vestigingen. In 2003 en 2006 is er een forse vernieuwing en reconstructie geweest waarbij de huidige vorm en omvang van het bedrijf is bereikt. In 2001 kochten ze het bedrijf van hun oom André Wubben. Dat betrof 6.000 vierkante meter. Oom André is altijd bij het bedrijf betrokken gebleven en een beetje blijven meewerken in de drukke oogstperiode.

In de huidige omvang is het bedrijf rendabel. Er zijn op dit moment zeker geen plannen voor uitbreiding en dat heeft er ook mee te maken dat ze het aanbod op de markt niet te groot willen laten worden. In de coronatijd viel een groot deel van de trouwmarkt weg maar wisten de exporteurs nieuwe afzetmarkten te vinden. Op dit moment gaan veel nerinen naar Zuid-Korea.

Wel is het hele energieverhaal een belangrijk punt van aandacht voor de onderneming. Ze hebben een gascontract tot 2027, dus dat is een goede zet geweest. Daar komt bij dat hun teelt relatief niet zo heel veel energie vergt, namelijk zo’n tien kuub per vierkante meter per jaar. Hoe het zich in de toekomst gaat ontwikkelen, is deels nog de vraag.

Aardwarmte
In Tuinbouwgebied Noukoop, waar de Langelandseweg onder valt, zijn plannen voor ‘gezamenlijke aardwarmte’. Voorlopig stoken de Wubbens hun kassen warm met een aardgasketel. Daarnaast zijn er koelmachines actief voor het koud houden van de bollen gedurende bepaalde periodes in het jaar. Ook gaan ze in een deel van de nerinenteelt met zuinig en goed stuurbaar ledlicht werken.

Ze zeggen heel stellig dat de woning van oom André op nummer 18 een tuinbouwbestemming moet houden en dat een burgerbestemming voor dit huis een ‘onevenredige aantasting’ van hun bedrijfsmogelijkheden zou zijn.

De oude loods heeft op dit moment wel degelijk een functie, zeggen ze. Tussen 16 en 18 zijn regelmatig transportbewegingen voor de afzet van bloemen en ook is nabij de woning van nummer 18 een koelmachine aanwezig die voor het nodige geluid zorgt. Ze zeggen dat de oprit tussen 16 en 18 eigendom is van het bedrijf en dat nummer 18 recht van overpad heeft.

In de toekomst zouden nabij het huis Langelandseweg 18 ook aardwarmtevoorzieningen gesitueerd kunnen worden. Ze zeggen ook dat het zeker niet alleen om de precieze afstand tussen de woning en het bedrijf gaat; het is daar vanwege de diverse geluidsbronnen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering in hun ogen echt ongewenst dat de woning Langelandseweg 18 een burgerbestemming krijgt.

Tuinbouwwaarde
De kwekers stonden er positief tegenover om de woning te kopen na het overlijden van hun oom, maar de partijen zijn het niet eens geworden over de prijs. Harry en Paul vonden de vraagprijs veel te hoog ten opzichte van de getaxeerde tuinbouwwaarde.

Een punt van aandacht en verschil van mening is ook ‘de burgerbestemming’ van het huis van Johan Wubben op nummer 16. Dat huis heeft rond 1995 een burgerbestemming gekregen als onderdeel van een gemeentelijke ronde in de oude gemeente Nootdorp.

Harry weet zeker dat het destijds niet om een individuele actie ging, maar dat de gemeente op basis van een inventarisatie de mogelijkheid bood om de woonbestemming aan te passen. Er was toen in het gebied Langelandseweg nog geen sprake van ‘duurzame tuinbouw’, een bestemming die gebiedsvreemde activiteiten weert.

Johan Wubben was al gestopt als kweker en maakte zo van de mogelijkheid gebruik op 16 te kunnen blijven wonen. André Wubben was toen nog volop als kweker actief en dus bleef 18 gewoon tuinbouwbestemming houden.

Langs de deur
In 2012 zou er volgens de gemeente weer een inventarisatie zijn gemaakt met de mogelijkheid om de bestemming aan te passen. Volgens wethouder Ilona Jense is de gemeente toen langs de deur gegaan of heeft men de bewoners/eigenaren aangeschreven, maar Harry en Paul achten dat zeer onwaarschijnlijk.

Harry woont in een bedrijfswoning een stuk verderop aan de Langelandseweg - de vestiging daar is destijds verkocht aan de gebroeders Post - en zou misschien wel belangstelling hebben gehad voor omzetting naar burgerbestemming.

Dat was ook een punt van discussie in de gemeenteraad: is het nodig en/of normaal dat het bedrijf een derde bedrijfswoning koopt en betrekt terwijl men daarnaast nog een vierde woning met burgerbestemming in bezit heeft en verhuurt? De standaard regel is: één bedrijfswoning per bedrijf, maar formeel is er volgens de kwekers geen maximum. Hun nichten zeggen dat twee bedrijfswoningen het maximum is.

Belemmerend
Paul en Harry Wubben vinden dat niet het criterium. Zij vinden het wezenlijke punt dat een burgerwoning vlakbij hun bedrijf belemmerend kan zijn voor hun bedrijfsvoering. Dat nummer 16 ook een burgerbestemming heeft, komt door de voorgeschiedenis, zeggen ze, en bovendien hebben ze op nummer 16 meer invloed, omdat ze zelf kunnen bepalen aan wie ze het verhuren en onder welke voorwaarden.

Ze wijzen er nog eens op dat hun oom destijds bewust ervoor heeft gekozen om wel zijn bedrijf maar niet zijn woonhuis te verkopen, maar dat het woonhuis en het bedrijf met elkaar verbonden gebleven zijn door het bestemmingsplan, waardoor de keuzevrijheid in een later stadium beperkt is.

De kwekers vinden het spijtig dat het een juridische strijd geworden is. Ze zeggen zeker bereid te zijn om met hun nichten Yvonne en Carola opnieuw het gesprek aan te gaan en een deal te sluiten voor een reële prijs op basis van een wederzijdse taxatie door gerenommeerde makelaars op het gebied van agrarisch onroerend goed. Ze zijn natuurlijk blij met de uitspraak van de gemeenteraad om de burgerbestemming voor nummer 18 niet toe te staan.