Anouk en Rob gaan rustig door met de complete verbouwing van hun huis. Boven is het al een paleisje en beneden vordert het werk gestaag.
Anouk en Rob gaan rustig door met de complete verbouwing van hun huis. Boven is het al een paleisje en beneden vordert het werk gestaag.

Een oud huis zelf verbouwen is een hele klus

Het is een hele klus maar wel heel leuk om te doen: de totale verbouwing van een bijna honderd jaar oud huis aan de Molenweg in Nootdorp. Rob en Anouk Waaijer namen drie jaar geleden het huis over hun oma Janny Janssen-Bolleboom die naar Veenhage ging en daar op haar 95ste nog steeds woont.

Toen Rob en Anouk het huis kochten, wisten ze dat het heel grondig gerenoveerd moest worden en ook wisten ze dat ze dat zelf moesten doen. Alles door een aannemer laten doen zou gewoon te duur zijn geweest. Om een voorbeeld te geven: voor en achter heeft Rob zelf een dakkapel gerealiseerd. De materiaalkosten waren 1.500 euro terwijl een kant-en-klare dakkapel laten plaatsen zeker 10.000 euro gekost zou hebben. Intussen is het qua materiaal en arbeid allemaal nog duurder.

Ze begonnen twee jaar geleden met de grootscheepse verbouwing en het gaat zeker nog wel een jaartje duren. Ze hebben eerst de hele bovenverdieping aangepakt. Het plafond tussen de tweede laag en de zolder ging er uit, om op de tweede laag hogere plafonds te kunnen maken. Daar is een nieuwe slaapkamer, een thuiswerkkamer voor Rob, een kamertje voor de vierjarige zoon Wout en een badkamer gerealiseerd. Het ziet er allemaal schitterend afgewerkt uit.
Intussen zijn ze met de benedenverdieping bezig. Een paar tussenmuren zijn er uit gehaald en ze zijn nu bezig om in de woonkamer een hele nieuwe vloer aan te leggen. Rob doet het allemaal naast zijn werk als senior-project-engineer bij het bedrijf Rolldock. Hij is werktuigbouwkundig ingenieur en via zijn werk gewend om gestructureerd en projectmatig te denken en te werken. Of het nou om grote jachten gaat of om windmolenprojecten. Ook de verbouwing van het huis pakt hij heel gestructureerd aan en pas als alles duidelijk is, bestelt hij de materialen en begint de uitvoering van de betreffende klus.
Anouk en Rob hebben in Schiedam al eens eerder gedurende tien maanden een huis verbouwd. Dat huis was kleiner en daardoor was het project eerder klaar. Ze hebben nu geen tijdsplanning gemaakt maar wel afgesproken met elkaar dat ze niet te veel dingen tegelijk beetpakken. Projectmatig dus. Toen ze boven bezig waren, was het beneden gewoon leefbaar en nu ze beneden bezig zijn, is het boven helemaal klaar.
Rob is vooral de technische man die eigenlijk alles zelf kan, timmerman, elektricien, loodgieter, enzovoort. Heeft hij nog nieuwe vaardigheden bijgeleerd? "Tegelen, dat kon ik nog niet, maar omdat een tegelzetten niet kon, heb ik dat zelf maar gedaan en dat ging best goed.”
Rob z'n gewone werk neemt zeker veertig uur per week in beslag, dus het verbouwingswerk gebeurt naast dat gewone werk. Stress krijgen ze er niet van, ook omdat ze de tijd nemen voor ontspanning en leuke dingen doen met zoontje Wout. De ouders van Anouk hebben een vakantiehuisje in Drenthe en af en toe gaat Anouk met Wout daarheen, zodat Rob even rustig en veilig kan doorgaan met de verbouwing.
Hoe lang het allemaal nog gaat duren, weten ze dus niet. Het kan een jaar zijn of anderhalf jaar. In een gat vallen of ten prooi vallen aan verveling zodra het straks klaar is, daar zijn ze niet bang voor. Er zijn genoeg leuke dingen te doen en ook de tuin moet nog een keer aangepakt worden.

Tot slot nog even over het thema duurzaamheid, energietransitie en subsidieregelingen. Anouk en Rob proberen het allemaal zo duurzaam en energievriendelijk aan te pakken, maar ze lopen wel herhaaldelijk er tegenaan dat je bij heel veel regelingen facturen van erkende bedrijven moet kunnen overleggen om voor een subsidie in aanmerking te komen. Alles zelf netjes uitvoeren wordt dan niet geaccepteerd, hoe vakkundig het werk ook is uitgevoerd.
Hun boodschap op dit punt is dat de overheden daar nog eens goed naar zouden moeten kijken. Vooral ook omdat je landelijke en lokale regels hebt. (SO)