Bij de veehouderij van Dirk en Isabella Gravesteijn in Oude Leede ligt het dak nu vol met zonnepanelen.
Bij de veehouderij van Dirk en Isabella Gravesteijn in Oude Leede ligt het dak nu vol met zonnepanelen.

Via energiecoöperaties duurzame stroom

Actueel

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf zonnepanelen op het dak te leggen. Je moet immers in elk geval over een geschikt dak beschikken. Voor zogenoemde ‘zondaklozen’ is de lokale energiecoöoperatie een prima alternatief. Je sluit je aan bij zo’n coöperatie en je koopt daar bij wijze van spreken wat zonnepanelen.

Zowel in Lansingerland als in Pijnacker-Nootdorp is een energieke energiecoöperatie actief. Steeds weer blijkt dat veel mensen belangstelling hebben voor deze ‘energievereniging’ die wordt geleid en aangestuurd door een bestuur dat veelal uit deskundige en heel gemotiveerde vrijwilligers bestaat die via hun werk met energie en techniek te maken hebben en die belangstelling hebben voor verduurzaming.
In Pijnacker-Nootdorp heb je de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp die op diverse plekken in de gemeente als het ware daken afhuurt die geschikt zijn voor zonnepanelen. Zo zijn bij chrysantenkweker Harry Wubben aan de Langelandseweg in Nootdorp twee projecten gerealiseerd met elk 600 panelen. Dat was in 2019 en 2020.

Vorig jaar is bij het bedrijf Campo op Heron een project ontwikkeld en toevallig wordt woensdagavond 18 mei bij het veehouderijbedrijf van Dirk en Isabella Gravesteijn in Oude Leede het zonnepanelendak officieel in gebruik gesteld. Daar liggen 182 extra grote panelen. Het beleggen van een boerderijdak met zonnepanelen past helemaal in de filosofie van deze zo veel mogelijk biologisch en duurzaam opererende onderneming.
Iedere keer als er weer een dak beschikbaar komt, opent de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp een inschrijving die doorgaans snel volgeboekt is. Heel veel mensen hebben belangstelling voor duurzame energie. Ze zijn bereid te investeren in het milieu en het klimaat en ze zien gezien de stijgende energieprijzen ook in dat deze investeringen zichzelf op termijn terugverdienen.
De Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp gaat gewoon door met het vinden van geschikt ‘zonnestroomonderdak’ – geschikte daken dus – en is nu in samenspraak met De Laatste Eer en de gemeente Pijnacker-Nootdorp bezig om op het dak van het uitvaartcentrum op het terrein van begraafplaats De Sint-Janshof tussen Nootdorp en Pijnacker zonnepanelen te plaatsen. Dat is toch een mooi idee: dat je op een begraafplaats groene stroom tot leven brengt.

Intussen gaan ook in Lansingerland bij De Nieuwe Lansingerstroom de ontwikkelingen in hoog tempo door. De panelen op het dak van paprikakweker Persoon in Bleiswijk is in vol bedrijf en er wordt hard gewerkt aan nieuwe projecten bij Loonbedrijf Van der Burg en bij Motorcross Aad.
Zie de sites van de coöperaties voor alle informatie: www.energiecooperatiepijnackernootdorp.nl en www.nieuwelansingerstroom.nl