Rick is onlangs met de gemeente in gesprek gegaan en zich rot geschrokken.
Rick is onlangs met de gemeente in gesprek gegaan en zich rot geschrokken.

Bregman: "Gemeenteraad niet op de hoogte van consequenties"

Vervolg van de voorpagina

De gemeente is nog volop bezig met het in kaart brengen van nieuwe eisen aan te bouwen panden. Een van die eisen is dat het gebouw per se rechthoekig moet zijn en geen dwarskap mag bevatten. Verder wil de gemeente de maximale grootte van het bouwvlak, de gevelrooilijnen, de bouwhoogte en een vaste kapvorm bepalen. Alleen een standaard zadeldak of een wolfkap zou nog worden toegestaan. Daarmee zou het bouwplan voor zijn woonboerderij aanzienlijk aangepast moeten worden. Op een L-vormig gebouw is een dwarskap heel voor de hand liggend. “Vanessa en ik zijn na het gesprek met de gemeente door de buitengebieden van Pijnacker gaan rijden en we zagen wel vijftien van dat soort woningen die naar mijn idee prima in het landschap passen.” 

Rick Bregman heeft geen idee waar het voorbereidingsbesluit ineens voor nodig zou zijn. Makelaar Eddy Westmaas ook niet. “De gemeente heeft het over het tegengaan van excessen zoals platte daken en het ophogen van het perceel, maar daar zijn helemaal geen aanwijzingen voor. Wij zijn al meer dan vijftien jaar bezig met dit soort materie en onze ervaring is dat de gemiddelde kavelkoper iets moois wil laten bouwen en dat doet op een logische plek op de kavel die hij gekocht heeft. In het buitengebied staan inmiddels mooie villa’s in plaats van de vele oude kassen die er vijftien jaar geleden nog stonden. Tja, en wat de een prachtig vindt, vindt de ander misschien minder mooi. Smaken verschillen.”

Stuk grond
Eddy Westmaas zegt dat de kavelkopers verbijsterd zijn. De gemeente heeft met het voorbereidingsbesluit tijdens de wedstrijd de spelregels veranderd. "Mensen kopen voor heel veel geld op basis van een vastgesteld bestemmingsplan een stuk grond en denken binnen bepaalde voorwaarden aan de slag te kunnen en dan ineens is de situatie totaal anders. En waarom? Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb het ze een en andermaal gevraagd, maar antwoorden zijn gericht op het proces, maar niet inhoudelijk. Ze blijven er bij de gemeente vaag over. Ook ben ik bang dat hoe langer het duurt, hoe meer nieuwe regels er verzonnen worden. Het begon met het willen voorkomen van platte daken en inmiddels worden er veel meer beperkingen gesteld.” Rick Bregman zegt dat zijn gesprekspartners bij de gemeente zijn teleurstelling en onbegrip konden begrijpen en dat ze wel enigszins wilden meedenken om toch een soort L-vorm toe te staan, maar dan zonder een dwarskap.

Raadsleden
Rick Bregman heeft uit contacten met raadsleden opgemaakt dat de raad op het moment van het besluit van 8 december niet op de hoogte was van de consequenties. Hij en veel andere kavelkopers hopen en verwachten dat de gemeente zal bijdraaien en dat gemaakte fouten niet over de rug van de kavelkopers mogen worden opgelost. “Het is de gemeente die tijdens het spel plotsklaps alle spelregels verandert, kavelkopers mogen hier niet de dupe van worden!”

Hij verwacht dat hij toch zijn droomboerderijwoning kan realiseren. Ook vindt hij dat de gemeente de geleden schade moet vergoeden, zoals extra ontwerp- en bouwkosten, langer durende dubbele kosten enzovoort, omdat er door het voorbereidingsbesluit vertraging optreedt. Met totaal 25 kavels in dit bestemmingsplan zal de gemeente straks bij iedereen alle schade moeten vergoeden, dat kan snel in de miljoenen gaan lopen. Veel kavelkopers zijn al bezig met het nemen van juridische stappen.