Feest!

Het feest van de democratie staat voor de deur en dat zal weinigen ontgaan zijn. Op 14, 15 en 16 maart mag er weer gestemd worden voor de gemeenteraad. Elke vier jaar wordt deze gelegenheid geboden en doorgaans is de opkomst lager dan bij landelijke verkiezingen. Het is merkwaardig dat men wel gehoor wil geven aan landelijke democratie, maar niet de mogelijkheid wil benutten voor beslissingen die dichtbij huis genomen worden.

Sinds de fusie van Pijnacker-Nootdorp op 1 januari 2002 zijn er maar liefst 22 verkiezingen geweest. Deze waren voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, het Europees Parlement, het Waterschap en slechts vier maal voor de Gemeenteraad.

Feest is het ook voor de politieke vereniging Eerlijk Alternatief (EA), die het 12,5 jarig bestaan viert. De in 2009 door Bert van Tilburg en Hanneke van de Gevel opgerichte onafhankelijke partij is ontstaan uit onvrede over de zogeheten IJsland-crisis, gemeentegeld dat uitgeleend werd aan een spoedig daarna failliet gegane bank. Dit bracht veel commotie teweeg, waarbij destijds de lokale afdelingen van VVD, CDA en PvdA elkaar bevochten. Dit verdiende bepaald niet de schoonheidsprijs en toenmalig wethouder Ben de Vries moest ten onrechte het veld ruimen, terwijl hij part noch deel had aan dit gekonkel.

Zelf ben ik ook kandidaat bij de komende verkiezingen: ik ben één van de 37 fractieadviseurs van Eerlijk Alternatief. Mijn passie ligt op gebied van lokaal cultureel erfgoed, waarbij ik mijn best voor jong en oud doe dat de geschiedenis van onze fraaie gemeente niet vergeten wordt. Overigens spant Noud Janssen (D66) zich op dit gebied ook verdienstelijk in.

Met de mede door mij gefinancierde boeken ‘Nootdorp in Pennenstreken’, ‘Historie Tuinbouw en Groenteveiling Pijnacker e.o.’ en ‘Dat Was Toen (het gezinsleven in Delfgauw, jaren 50)’ hoop ik hieraan een steentje bij te dragen.

Wie in letterlijke zin vele steentjes heeft bijgedragen, is EA-fractieadviseur Marlène van Buuren, die een monumentale bouwval wist om te toveren tot pannenkoekboerderij De Soete Suikerbol. Een permanent feest waarvan de wijk mooier geworden is.

U bent aan zet met uw stem.