Pijnackernaar Jeroen Windmeijer vertelt in Telstar/Eendracht graag over zijn nieuwe boek de Stenen Goden.
Pijnackernaar Jeroen Windmeijer vertelt in Telstar/Eendracht graag over zijn nieuwe boek de Stenen Goden.

Nieuwste boek Windmeijer speelt zich af op Paaseiland

Actueel

Deze week verschijnt het nieuwste boek van Pijnackernaar Jeroen Windmeijer, De Stenen Goden, dat zich afspeelt op Paaseiland en in Middelburg. Het is het derde en laatste deel in zijn Zuid-Amerika trilogie. “Ik was als kind al geïmponeerd door de grote beelden op Paaseiland”, vertelt Windmeijer.

Windmeijers thrillers laten zich opdelen in trilogieën. De eerste drie delen spelen zich af in Leiden, waar hij woont, nadat hij zijn jeugd doorbracht in Pijnacker. De volgende drie delen spelen zich af in Zuid-Amerika, dus was de keus voor Paaseiland voor de hand liggend door de fascinatie die de schrijver al in zijn jeugd voor dit eiland had. “Het is toeval, maar komt wel heel mooi uit,” vertelt hij. “Dit jaar is het 300 jaar geleden dat de Nederlander Jacob Roggeveen het eiland op eerste Paasdag, dat dat jaar op vijf april viel, ontdekte, daarom is dit jaar Paaseiland-jaar. Het toeval wil ook nog eens dat mijn jongste broer Martijn met Pasen is geboren. Het boek is daarom aan hem opgedragen.”

Het schrijven van het boek De Stenen Goden in coronatijd stelde Windmeijer voor een grote uitdaging. “Van al mijn boeken kende ik de omgeving,” vertelt hij. “Ik woon al jaren in Leiden, dus dat ken ik goed. In Bolivia, waar mijn boek de Offers zich afspeelt heb ik gewoond voor mijn afstudeeronderzoek. De Genesissleutel speelt zich af in de Nazca- woestijn in Peru, die heb ik bezocht om ter plekke onderzoek te doen. Ik was met de voorbereidingen bezig om enige tijd op Paaseiland door te brengen, toen dat niet meer door kon gaan door corona. Windmeijer loste het op door YouTube filmpjes te kijken over het gebied, GoogleMaps te bestuderen en hij liet zijn boek nalezen door een Nederlandse Paaseilanddeskundige, die er nog wat onjuiste details uithaalde. “Mijn boeken zijn weliswaar fictie’, vertelt Windmeijer, “maar ik wil wel dat de details kloppen. En ik ga zodra dat kan Paaseiland bezoeken, want ik wel het wel alsnog met eigen ogen zien natuurlijk.”

Het boek speelt zich af op Paaseiland en in Zeeland. “Zo zijn het eigenlijk twee verhalen door elkaar”, legt de schrijver uit. Windmeijer, die tot enige jaren geleden godsdienstleraar was, maakt in al zijn boeken gebruik van een thema uit de bijbel, zo ook deze keer. “Eilanden in Oceanië dreigen door de stijging van de zeespiegelstijging onder water te verdwijnen, legt hij uit. “En in Zeeland hebben we natuurlijk de grote watersnoodramp gehad. Al associërend kom je dan al snel bij de Zondvloed uit. En dan ben je al mooi onderweg voor een goed verhaal.” Overigens hoef je geen kennis van de bijbel of het Christelijk geloof te hebben om van de boeken van Windmeijer te genieten. Hij werd in zijn beginjaren wel eens de Dan Brown van de Lage Landen genoemd, maar nu zijn boeken wereldwijd verschijnen is dat enigszins achterhaald. Liefhebbers van dit genre kunnen echter zeker hun hart ophalen.

Of de Chilenen, Paaseiland behoort tot Chili, het boek ook kunnen lezen is op dit moment nog niet bekend, maar dat zou best eens kunnen. “Mijn boek De Genesissleutel wordt nu in het Spaans uitgegeven,” vertelt Windmeijer. Dat is dan de zesde vreemde taal waarin Windmeijers boeken verschijnen. Eerder werden al boeken in het Tsjechisch, Engels, Duits, Portugees en Italiaans vertaald.

Inmiddels is de Pijnackernaar bezig met de voorbereidingen voor zijn nieuwe trilogie en die speelt zich dichterbij huis af. “Ik heb weer een contract voor drie nieuwe boeken,” vertelt hij. “Deze gaan zich in Delft afspelen, waar ik ben geboren en op de middelbare school zat. Het eerste deel gaat zich waarschijnlijk afspelen rond Johannes Vermeer, ik ben nu met mijn vooronderzoek bezig.”

De Stenen Goden is vanaf deze week verkrijgbaar in de Pijnackerse en Nootdorpse boekhandels. Windmeijer komt dit voorjaar ook zeker terug om te signeren zo verzekert hij ons. Voor data, houd de lokale berichtgeving in de gaten.