Het verenkleed van de buizerd is per individu verschillend. (foto: Ben Jansen)
Het verenkleed van de buizerd is per individu verschillend. (foto: Ben Jansen)

Berichten over buizerds

Actueel

Een grote roofvogel in de omgeving van Pijnacker is meestal een buizerd. Het afgelopen jaar bereikten mij meerdere berichten over deze imposante vogels.

Zo meldde Carla Jacobs begin juli 2021: “Het valt ons al sinds ruim een maand op dat er niet één buizerd meer zit tussen Delft en Zoetermeer. Ik schat dat er daar toch altijd wel acht à tien zaten. Op vaste plekken, zoals: op een kas, boven de randstadrail en boven bepaalde bospercelen. Het nest waarvan wij de plek weten is verlaten. Er is er gewoon niet één meer. Ik mis ook het geluid.” De verdwijning van buizerds was mij ontgaan. Daarom vraag ik Arjan Joon, een lokale roofvogelaar, naar zijn bevindingen.

Arjan: “Het is mij niet bekend dat er minder buizerds tussen Delft en Zoetermeer zijn op dit moment in vergelijking met andere jaren. Buizerds zijn gedurende het broedseizoen veel minder zichtbaar; met name in de maanden juni en juli leidt de vogel een relatief heimelijk bestaan. In het voorjaar zie en hoor je buizerds veelvuldig vanwege territoriaal gedrag en juist door die ‘omslag’ in het broedseizoen, van luidruchtig/zichtbaar naar stil/onzichtbaar, kán een waarnemer de indruk krijgen dat het ineens heel slecht gaat met de buizerd. Maar ik denk dat dit wel meevalt.”

Ik denk en hoop dat Arjan gelijk heeft. Tegenwoordig broeden hier sowieso meer buizerds dan vroeger. Ze maken nesten in grote bomen. Die zijn in aantal toegenomen in de gemeente door de aanleg van recreatiegebieden. Carla en Arjan schrijven over het geluid van de buizerd. Dat is een kenmerkend katachtig gemiauw. Gaaien kunnen het verrassend goed imiteren.

Half februari 2022 stuurde Fred de Haas mij foto’s van een buizerd die hij sinds half januari ziet vanuit zijn appartement, naast begraafplaats Jaffa in Delft. Fred: “De buizerd zoekt soms in het gras naar wormen. Eenmaal zag ik dat een worm werd opgegeten. Vanaf een paaltje zoekt de buizerd naar muizen, maar vangsten heb ik niet gezien. Twee kraaien proberen de buizerd soms weg te jagen. Verder is het me opgevallen dat de buizerd vaak weg bleef als het goed weer was en de zon scheen.” Buizerds hebben een ruime prooikeuze. Ze eten verder ook nog aas, jonge konijnen en vogels tot formaat houtduif. Ze jagen tegenwoordig vaker in de bebouwde kom dan vroeger. De buizerd van Fred doet me denken aan de vogel die Ben Jansen vorig jaar fotografeerde in het Bieslandse bos. Het verenkleed van buizerds is opvallend variabel per individu. Ze kunnen bijna helemaal wit zijn of vrijwel volledig bruin, maar ook alles daartussen.

Caroline