Het college werkt het komend jaar aan de nota parkeerbeleid. Onze gemeente is immers erg 'autorijk'.
Het college werkt het komend jaar aan de nota parkeerbeleid. Onze gemeente is immers erg 'autorijk'.

Zelfde parkeernorm voor huurwoningen en koopwoningen

Actueel

De parkeernorm van parkeerplaatsen bij koopwoningen zal op dezelfde manier worden berekend als bij huurwoningen. Het voorstel Nota Parkeernormen werd tijdens de laatste raadsvergadering van deze raadsperiode aangenomen met een ruime meerderheid van de stemmen. Jan Nederveen (Progressief-Pijnacker Nootdorp ) deed een poging met een amendement om de parkeernorm bij sociale huurwoningen lager vast te stellen dan bij koopwoningen, dit werd echter alleen door de PvdD en D66 gesteund. Wethouder Ilona Jense stond niet achter het voorstel. Het college vindt het namelijk geen goede zaak om de parkeernorm te verlagen. Dit zou onherroepelijk voor problemen gaan zorgen, voorspelt de wethouder.

Het doel van de Nota Parkeernormen is te zorgen dat bij nieuwbouw, inbreiding, uitbreiding of functiewijzigingen van een gebouw of terrein, voldoende parkeerruimte op eigen terrein aanwezig is voor de eigen parkeerbehoefte en daarmee parkeeroverlast in de openbare ruimte te voorkomen. In de nota staat dat er gekozen wordt om bij sociale huurwoningen de norm gelijk te trekken met koopwoningen. De parkeernormen in deze nota zijn gebaseerd op de parkeerkencijfers van het CROW. De richtlijnen van de CROW werken met parkeerkencijfers met bandbreedtes, met gebiedstyperingen centrum, schil en rest bebouwde kom en met een correctie op de norm voor de kwaliteit van het openbaar vervoer. De richtlijnen voor parkeernormen van het CROW worden door bijna alle Nederlandse gemeenten gebruikt. 

Nederveen diende een amendement in met het voorstel om bij sociale huurwoningen een lagere parkeernorm te hanteren, om op deze manier het autobezit te ontmoedigen. Het amendement werd ondersteund door de Partij voor de Dieren en D66. Zij vinden dat een te hoge parkeernorm o.a. kostprijsverhogend werkt voor woningen en koste gaat van de openbare ruimte. Niet alle raadsleden zijn het een met deze tweedeling. Ben Glaser (Eerlijk Alternatief) vindt het onverantwoord dat de verschillen tussen duurdere en betaalbare woningen groter worden gemaakt. Ook Edward de Lanoy (CDA) deelt deze mening. Hij vindt dat het verschil maken tussen de parkeernorm voor betaalbare en duurdere woningen bijna stigmatiserend zal werken. Daarnaast vindt Bernard Minderhoud (Gemeentebelangen) dat het ontmoedigen van autobezit geen taak van de gemeente is. “Dit is de nota parkeren voor nieuwe situaties. We gaan dus niet even een wijk door de molen halen en de vakken opruimen. Deze nota is niet bedoeld voor het wegsaneren van de parkeervakken, maar een lager inkomen laat lager autobezit zien”, probeerde Nederveen nog tevergeefs.

Reactie wethouder
Het college werkt het komend jaar aan de nota parkeerbeleid. Aan de hand daarvan wordt het duidelijk welke beleidskeuzes er gemaakt gaan worden. mocht het nodig zijn, kunnen de parkeernormen dan alsnog worden geactualiseerd. Wethouder Ilona Jense laat weten dat het college geen voorstander is van het verlagen van de parkeernorm.