Onze lelijkste plek van Nederland verdwijnt

Hij staat nu nog stoer te pronken, maar de laatste dagen van de iconische Mandelabrug zijn toch echt aangebroken. De brug gaat eraan. Allerlei technische knappe koppen hebben zich de afgelopen weken over de brug gebogen toen duidelijk was dat hij gevaarlijk was. Wat moet er weg en wat kan er blijven? Inmiddels is het duidelijk. De blauw-gele kap gaat eraf en ook het brugdeel over de A12 is gevaarlijk en moet verdwijnen. 

Een aantal jaar geleden werd de Mandelabrug ineens landelijk nieuws toen de brug in een VPRO-programma werd uitgeroepen tot de lelijkste plek van Nederland. In mijn ogen zwaar overdreven. Ik kan het zo niet opsommen maar volgens mij zijn er wel veel lelijkere plekken aan te wijzen in Nederland en zelfs in Zoetermeer. Ik heb de brug eigenlijk nooit zo lelijk gevonden. Oké het is misschien niet de allermooiste brug maar zeker niet de lelijkste. De kleurstelling blauw-geel is weliswaar wat schreeuwerig maar goed dat zijn nu eenmaal onze gemeentekleuren. Hoe je het ook wendt of keert, hij viel wel op. Ik heb gehoord van Hagenaars die de brug echt als herkenningspunt zien dat ze bijna thuis zijn. Wel grappig. Zoetermeer is kennelijk de poort naar Den Haag. In mijn kindertijd was de Mandelabrug er nog niet maar als we langs het bord van Nutricia reden dan wist ik, ‘we zijn 'bijna' thuis’.

Ik denk dat veel mensen herinneringen hebben aan de Mandelabrug. Ik in ieder geval want tot een paar jaar geleden woonden we in Rokkeveen dus ging ik regelmatig met de fiets erover heen. Ook met de kinderen toen ze klein waren. Dat ging overigens niet altijd zonder slag of stoot. Hoewel ik die roltrap met de fiets best te doen vond, had onze jongste daar kennelijk meer moeite mee. Ze liet haar fietsje glippen die stuiterend de roltrap afviel. Gelukkig stond er niemand achter haar en was de fiets nog heel. Vanaf dat moment gingen we toch maar met de lift. Ook kan ik me herinneren dat manlief en ik een keer in de stromende regen van Culinair Zoetermeer naar huis fietsten. Heerlijk even een stukje droog fietsen. Hmmm, straks is er geen Mandelabrug meer en misschien ook geen Culinair Zoetermeer. Toch jammer dat sommige mooie dingen verdwijnen.