Ook als is er nog weinig te zien. Er wordt hard aan de brug gewerkt. Foto: Fred Roland
Ook als is er nog weinig te zien. Er wordt hard aan de brug gewerkt. Foto: Fred Roland Fred Roland

Werk aan Mandelabrug gaat in de miljoenen lopen

Vervolg voorpagina

Zoetermeer - Al met al is de hele operatie rond de Mandelabrug een enorm kostenplaatje waarvan de rekening waarschijnlijk in de miljoenen gaat lopen. "We hebben als B&W een besluit genomen zonder de financiële consequenties door te rekenen. Maar het moest nu eenmaal snel", zegt wethouder Marijke van der Meer. "Ook moet de gemeenteraad nog besluiten over het raadsvoorstel." Toch betekent dit volgens haar niet dat de gemeente een blanco cheque heeft gegeven. "De aannemer legt een kostenraming neer en Rijkswaterstaat toetst of dat reëel is."

Door Hélène Ouwerkerk

De wethouder is niet bang dat Zoetermeer failliet gaat aan de Mandelabrug. "Ik denk dat het op zich wel meevalt. We hebben geen structureel geld maar eenmalig geld voor de vervanging van een stuk brug is een ander verhaal", zegt ze. "We zitten met een duivels dilemma. Normaal duurt een dergelijk project twee jaar en nu moet het in zes weken. Maar iedereen werkt keihard om het voor elkaar te krijgen om voor de koude het zonder ongelukken af te ronden."
Zoetermeer maakt zich op voor een monsteroperatie. Onderzoek heeft uitgewezen dat het deel wat over de A12 gaat het gewraakte deel is. Dit brugdeel moet er dus uit evenals de hele glazen overkapping. De werkzaamheden zullen voor overlast zorgen op de A12 maar ook op de Zuidweg. Hoe de planning zal zijn en hoeveel dagen de A12 dicht gaat, is nu nog niet bekend. Verkeer van de snelweg wordt omgeleid maar niet door de stad. Waarschijnlijk gaat Rijkswaterstaat het verkeer al bij Gouda omleiden over andere snelwegen. "Bij de ontmanteling wordt het brugdeel in het talud naast het RandstadRail station gelegd waar hij uit elkaar kan worden gehaald om vervolgens naar een opslagplek te gaan", vertelt projectleider Dierikx. Omdat vooral de glazen kap architectonische waarde heeft, wil Zoetermeer dit bewaren en mogelijk elders in de stad gebruiken.
Als het brugdeel over de A12 is verwijderd dan wordt een tijdelijke brug aangelegd zodat voetgangers en fietsers weer van de brug gebruik kunnen maken. Dierikx: "Ik verwacht dat de brug op dezelfde manier kan worden gebruikt maar waarschijnlijk komt het brugdeel hoger te liggen waardoor we een een helling moeten maken omdat het op de leggers komt." Van der Meer vult aan: "Het moet ook bereikbaar zijn voor scootmobielers dus dan moet fietsen ook lukken. Het zal alleen wel wat kouder zijn zonder de kap."