Centrum Acute Zorg wel open maar ambulances rijden in de avond door.
Centrum Acute Zorg wel open maar ambulances rijden in de avond door.

Ziekenhuis beantwoordt vragen over sluiting SEH

Zoetermeer - Vanaf 1 oktober is de Spoedeisende Hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis weer de hele dag geopend. Alleen tussen 21.00 en 8.00 uur komen er geen ambulances. Vorige week heeft het LangeLand aan inwoners van Zoetermeer uitgelegd wat dit betekent.

De bijeenkomst voor inwoners werd op woensdag 21 september gehouden in de Silverdome. Directievoorzitter a.i. Pier Eringa en radioloog Camiel Klink stonden de aanwezigen te woord. Tijdens de avond was uitgebreid de ruimte voor vragen en het delen van zorgen. Na afloop gingen de aanwezigen gerustgesteld naar huis.

Hoe verschilt de zorg op de SEH vanaf 1 oktober?
"We gaan weer 7 dagen in de week 24 uur per dag open voor patiënten. Het enige verschil is dat ambulances in de avond en ’s nachts niet meer komen. En dat de SEH-arts zich alleen richt op patiënten op de SEH. Verder kunnen patiënten in de avond en ’s nachts gewoon naar de huisartsenpost komen. Als het nodig is verwijst de HAP patiënten door naar de SEH. Patiënten die per ambulance vervoerd moeten worden, gaan naar omliggende ziekenhuizen."

Deze acute zorg blijft hetzelfde|
"Er zijn geen gevolgen voor acute verloskunde. Deze zorg verloopt namelijk rechtstreeks via de afdeling verloskunde. Dat geldt ook voor kinderen die ’s nachts acute zorg nodig hebben. Zij kunnen terecht bij de kinderarts die ook ’s nachts in het LangeLand aanwezig is. Patiënten die onlangs in het LangeLand zijn geopereerd of behandeld kunnen bij problemen altijd contact opnemen. Als het nodig is, worden zij gezien door een medisch specialist."

Waarom was de SEH tijdelijk gedeeltelijk gesloten?
"De reden was het gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel. Met name dokters. Daarnaast hebben we de afgelopen tijd veel van ons personeel gevraagd. We merkten dat de rek eruit was. Een zogenaamde operationele pauze was nodig om orde op zaken te stellen."

Wat zijn de ervaringen van afgelopen periode?
"De ervaringen zijn positief. De gedeeltelijke sluiting is in nauwe samenspraak met de huisartsen en regionale ziekenhuizen gedaan. Voor de omliggende ziekenhuizen is het goed te doen geweest. Na de eerste opvang worden patiënten meestal de volgende dag weer naar het LangeLand gebracht. Dicht bij huis. Dat is wel zo fijn voor de patiënt en familie."