Henriëtte van Wensen en Joop Brinckman zijn allebei blij met Lifeline call for animals. Foto Kees van Rongen
Henriëtte van Wensen en Joop Brinckman zijn allebei blij met Lifeline call for animals. Foto Kees van Rongen

Dierenleed voorkomen door een telefoonoproep

Actueel

ZOETERMEER - “Met een gerust hart ga ik elke avond naar bed, want ik weet, dat mijn hondje wordt verzorgd, als ik er niet meer ben,” zegt Henriëtte van Wensen (75). Zij was een van de eerste mensen, die zich hebben aangemeld voor de zogenoemde Lifeline call for animals. “Een telefoonsysteem dat altijd werkt,” verzekert initiatiefnemer Joop Brinckman.

Door Kees van Rongen

“Met name alleenstaande ouderen met huisdieren, die zich zorgen maken over het lot van hun huisdier, als hen onverhoopt iets zouden overkomen, zijn hiermee geholpen,” legt Joop Brinckman uit. “Ik behoor zelf tot de doelgroep. Ik ben alleenstaand zonder kinderen en gepensioneerd. Nogal op mijzelf. Maar ik bedacht mij, dat als ik in mijn slaap zou overlijden, er niemand is, die mij de eerste weken mist. Ik heb twee katten. Die dieren kunnen niet naar buiten, want ik woon op een flat. Zij gaan dan een lijdensweg tegemoet door gebrek aan water en eten. Het voorkomen van dierenleed was mijn drijfveer.”
De Zoetermeerder introduceerde zes jaar geleden een systeem. Inmiddels maken vele tientallen mensen verspreid in Nederland er gebruik van. Voor een waterdicht systeem zocht hij hulp bij zijn neef Michel Brinckman, die een bedrijf heeft op het gebied van informatica.
“Het werkt uitstekend,” vertelt Henriëtte van Wensen. “Het enige, dat ik moet doen, is te reageren op een geautomatiseerde telefoonoproep van Lifeline call for animals. Ik kan zelf het tijdstip bepalen van de telefoonoproep. Als de telefoon overgaat, moet ik opnemen en vervolgens op verzoek de 1 indrukken en ophangen. Als ik niet reageer en dat is mij wel eens overkomen, wordt de oproep na een uur meerdere keren herhaald.”
Brinckman: “Wordt dan nog niet opgenomen, dan belt Lifeline call for animals met de contactpersoon, die door de deelnemer is opgegeven. Deze gaat naar het adres van de deelnemer om poolshoogte te nemen. Helaas heeft het systeem al enkele keren zijn nut bewezen,” vertelt Brinckman. “Enkele deelnemers, die zich zorgen maakten over hun huisdier als hen thuis wat zou overkomen, zijn overleden. Zoals vooraf is afgesproken, hebben de verschillende contactpersonen zich over de huisdieren ontfermd. De huisdieren zijn verder leed bespaard gebleven.”
Alle alleenstaande ouderen met huisdieren, die zich zorgen maken, kunnen contact opnemen, maar ook mensen zonder huisdieren kunnen zich aanmelden voor de automatische telefoonoproep, zie: www.dierenlijn.nl Voor € 1,75 per week bent u ervan verzekerd dat uw huisdier op tijd wordt gevonden in het geval van uw overlijden thuis.