Kopje onder in zwemwater

Bij de titel denkt u misschien dat deze column gaat over mijn zwemactiviteiten tijdens mijn vakantie. Niets is minder waar. Ik kan prima het hoofd boven water houden in een zwembad en mag graag baantjes trekken. Ik vraag me echter af of dit college dat ook kan of dat het straks jammerlijk ten onder gaat aan de bodemloze put die ons nieuwe zwembad lijkt te zijn.

Afgelopen week moest de sportwethouder de gemeenteraad weer een onheilsbericht meedelen. Wederom wordt het nieuwe zwembad dat in het Van Tuijlsportpark wordt gebouwd duurder. Begin dit jaar werd al duidelijk dat de kosten van het zwembad 2,3 miljoen euro hoger uitvallen door gestegen bouwkosten, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Toen ging het alleen nog over de kosten om het zwembad neer te zetten. Nu blijkt, en eigenlijk is dat natuurlijk geen verrassing, dat dit ook geldt voor de kosten van de inventaris. U moet dan denken aan startblokken, duikplank en aanverwante zaken. Hoppa, nog maar eens twee ton erbij. En passant zorgen deze zaken niet alleen voor hogere kosten maar ook voor de nodige vertraging. Kortom, het zwembad is nog lang niet af maar nu al een hoofdpijndossier.

Want wat moet je in deze kwestie? De kosten maar lijdzaam dragen of de stekker eruit trekken en het verlies nemen? Buiten de vraag of dat juridisch nog wel mogelijk is en of dat sowieso niet tot hoge kosten leidt waar je niks voor terug krijgt, blijft als een paal boven water staan dat we graag een zwembad willen. Maar moet dat ten koste van alles? Moeten en kunnen we geen streep trekken? Ik vind het pijnlijk dat er zoveel miljoenen in een zwembad worden gepompt terwijl ondertussen de cultuursector het hard voor hun kiezen krijgt en Museum de Voorde de subsidie van acht 8 ton kan vergeten. Ik hoor u denken, de gemeente had nooit het Keerpunt moeten verkopen aan Sweet Lake Welness. Helemaal mee eens, maar dat is een gepasseerd station. We zitten op het pad van een nieuw zwembad maar ik vrees dat dat ons heel, heel veel geld gaat kosten. En waar dit eindigt?