Maaimachines, een gevaar voor egels. Foto St. Egelopvang
Maaimachines, een gevaar voor egels. Foto St. Egelopvang

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Geert Konert over de egel.

Een mooie egel zomer

Zomers genieten de egels van het leven in de vrije natuur. Maar toch worden regelmatig egels gebracht omdat ze gewond of ziek zijn, of zich vreemd gedragen.
De meeste egels, die zomers naar de opvang worden gebracht zijn in de problemen gekomen door toedoen van mensen. Ze verongelukken in het verkeer, of raken in een groentenet of in afval verstrikt. Zoet ruikende bekers oefenen een sterke aantrekkingskracht op egels uit; ze kruipen er in om de zoetigheid op te likken en komen met hun stekels vast te zitten. Ze vallen soms in een vijver, waar ze niet meer uit kunnen komen. Ze kunnen in een put of pijp vallen, die niet goed is afgedekt. Loslopende honden willen soms in een egel bijten; ze zullen het daarna nooit meer doen, maar de arme egel die het treft, houdt er lelijke bijtwonden aan over. Automatische grasmaaiers zijn echte killer-robots van egels; ze brengen de meest afschuwelijke verwondingen toe. Vergif dat in tuinen gebruikt wordt om insecten te bestrijden, hoopt zich op in egels, die van die insecten leven, met als resultaat dat hun gezondheid hard achteruit gaat.
Egels worden natuurlijk ook wel eens gewoon ziek. Ze hebben altijd wel last van allerlei parasieten. Denk bijvoorbeeld maar aan vliegenmaden, schurft en schimmels. Een gezonde egel heeft daar weinig last van, maar als egels verzwakt of gewond zijn kunnen de parasieten een dodelijke bedreiging vormen. We kunnen allemaal heel gemakkelijk egels een handje helpen door de tuinen egelvriendelijk in te richten, de grasmaaiers alleen overdag aan te zetten, de rommel op te ruimen, geen gif te gebruiken en je tuin niet hermetisch af te sluiten. Zo geven we egels een mooie zomer.