Wouter Parent vertelt vol passie over de natuur. Foto: Marcel Daniëls
Wouter Parent vertelt vol passie over de natuur. Foto: Marcel Daniëls

Bij MAX op de koffie: bescherming natuur vergt hoge prioriteit

Actueel

Zoetermeer - Regelmatig gaat het Streekblad in gesprek in het nieuwe café Max in bibliotheek Forum. Deze keer spreken we met Wouter Parent, bestuurslid bij Vogel- en Natuurvereniging Zoetermeer.

Door Marcel Daniëls

Persoonlijke vragen

Voor welk paspoort zou je die van jouw in willen ruilen
“Duitsland, omdat je daar nog écht kunt genieten van de natuur, de vogels, de bloemen, bijen en beestjes.”
Je lichtend voorbeeld?
“Eigenlijk alle vrijwilligers die zich inzetten voor een ander, maar in het bijzonder zíj die verbonden zijn aan alle natuurbeschermingsorganisaties. Zo knap waar al die mensen de tijd, de zin en de passie vandaan halen om zich belangeloos in te spannen voor iets of iemand anders”.
Waar naar toe met vakantie?
“Ik ben nét terug van een weekje Duitsland. Ik ga graag meerdere keren, maar dan kort. Hoewel …. er staat nog een langere reis op het programma naar Zuid Afrika waar ik samen met een gespecialiseerde Ranger mee wil om slangen te gaan zoeken én waar ik een opleiding Snake Catcher wil gaan volgen. Mind you, dan hebben we het over gifslangen!”

En dan weer die pretogen als hij het over gifslangen heeft. Niet bang Wouter? Gifslangen!!
“Neuh, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je daarmee om moet gaan en dat wil ik leren”.

Waarom bij MAX op de koffie?
“Het doel van onze vereniging is het beschermen van in het wild levende vogels en hun leefgebieden, hun zogenaamde biotoop. En het blijkt dat ons werk steeds meer nodig is omdat het onze gemeente Zoetermeer steeds minder goed lukt om een groene gemeente te blijven. En begrijp me goed, Zoetermeer doet het, in vergelijking met andere gemeenten van deze omvang, nog relatief goed.”

Stadsecologen?
Wouter lacht. “Niet iedereen weet inderdaad wat die doen. Een stadsecoloog kijkt naar de inrichting van de leefomgeving en hoe de natuur daarin het beste beschermd en meegenomen kan worden”.

En waar past de VNVZ dan het beste in, Wouter?
“Nou, een voorbeeld. Een onderaannemer van de gemeente was bezig met het renoveren van een brug in een woonwijk. Prima natuurlijk, maar wel precies tijdens het broedseizoen met vogelnesten in de buurt. Als werkzaamheden geen spoedeisend karakter hebben dan gaat de bescherming van de natuur voor. Wij geven dat dan door aan, in dit geval, de BOA flora en fauna van de gemeente en die heeft toen de werkzaamheden stilgelegd. Zo’n BOA is dus hartstikke belangrijk voor ons.
Een ander voorbeeld is het natuur- en recreatiegebied Bentwoud. Daarvan is toegezegd dat dit gebied bestemd blijft voor stille recreatie, dus fietsen en wandelen, de natuur moet hier prevaleren. Maar nu ligt er een plan om dit gebied meer recreatief in te richten.”
De VNVZ timmert hard aan de weg. Ze richten zich steeds meer op jongeren, geven cursussen, workshops, excursies en lessen op school én werken zoveel mogelijk samen met de gemeente, waarvan ze laatst nog subsidie hebben mogen ontvangen. Het is een redelijk grote club met ruim tweehonderd leden en een vier koppig bestuur. “Dat zijn wel allemaal mannen. We zijn dan ook naarstig op zoek naar een vijfde, liefst vrouwelijk, bestuurslid. Vrouwen benaderen dingen toch vaak net even anders dan mannen.”

Bij Max
Wilt u ook bij Max op de koffie? Streekbladjournalist Marcel Daniëls gaat regelmatig met mensen in gesprek. Geef u op via redactiestreekblad@telstarmediacentrum.nl. Vermeld in uw mail waar u het over wilt hebben.