Kijken naar botanische kunst. Foto: Joke Meijer
Kijken naar botanische kunst. Foto: Joke Meijer

Kijk mee met de kunstenaar bij kunstgarage Franx

Actueel

Zoetermeer - Een kunstwerk maken is een vak apart. Wat komt erbij kijken om een botanische tekening te maken? Dit weekend kun je bij kunstgarage Franx op de vingers kijken van kunstenaars Ingrid Elias, Margriet Honingh en Els Hazenberg terwijl zij met hun volgende tekening aan de slag zijn. Een mooie gelegenheid om ook de expositie ‘Geworteld’ te bezoeken, waarbij bloemen en planten tot intrigerende kunstwerken verwerkt zijn.

Botanisch tekenen is een precisie werk. Het vraag uren geduldig en liefdevol schilderen. Bij botanisch tekenen is het belangrijk om een plant zo correct mogelijk weer te geven. Het resultaat zijn prachtige gedetailleerde bloemen waar je langer naar blijft kijken. Niets voor niets hangt de expositie van Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland daarom bij kunstgarage Franx. Ook het werk van leden Ingrid Elias, Margriet Honingh en Els Hazenberg is daar te zien. Op 16 en 17 juli geven deze kunstenaars tussen 14.00 en 16.00 uur een demonstratie van hun werkwijze. Bezoekers kunnen meekijken en ontdekken hoe een botanische tekening tot stand komt.
Naast het werk van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland is er meer te zien in de kunstgarage. Zo kunnen bezoekers zich laten verrassen door de levende kunstwerken van Egied Simons. Hij verwerkt plantenwortels op een unieke wijze tot kunst. Grote kans dat u hem ook ziet, want hij komt regelmatig langs om zijn stellages te bewateren. Ook zet hij glazen plantenbakken op de printer om zo de wortelgroei van diverse gewassen vast te leggen. “Het is een onderzoek wat ik doe,” zegt Egied. “De tijd bij Franx gebruik ik dus als werkperiode.”
In de galerie hangen nog de werken Puur Anders van Miranda van Dijk en Propaganda Flowers van Gluklya. Miranda laat een bijzondere serie van planten van textiel zien. Zo zijn er planten waarbij een gezicht ontwaart als je langer kijkt. Propaganda Flowers laat een andere kant van plantenkunst zien. Gluklya combineert de symbolische betekenis van een bloem met een politieke kwestie. Met de huidige oorlog in Oekraïne krijgt deze serie een nieuwe lading.

De demonstraties botanisch tekenen vinden plaats op 16 en 17 juli tussen 14.00 en 16.00 uur bij kunstgarage Franx, Vlamingstraat 1, Zoetermeer. De expositie ‘Geworteld’ is nog tot en met 24 juli te zien. Daarna wordt de ruimte heringericht voor de volgende tentoonstelling. Vanaf 30 juli is ‘Design: a new generation’ te zien bij Franx met vernieuwend design van (oud)studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.