Aanbouw nieuw zwembad
Aanbouw nieuw zwembad G van Warmerdam

Kosten voor een nieuw zwembad blijven stijgen

Actueel

Zoetermeer - Het nieuwe zwembad dat momenteel in het Van Tuyllsportpark wordt gebouwd, wordt weer duurder. Het sporttechnisch inventaris (zoals startblokken en belijning) wordt 2 ton duurder. In juni van dit jaar werd al bekend dat de bouw 2,3 miljoen duurder wordt dan begroot. Hier komt dus nog een 2 ton bij.

Wethouder Ronald Weerwag (oa sport) heeft deze tegenvaller aan de gemeenteraad laten weten. “Er is sprake van bijzondere en onvoorziene omstandigheden”, zegt Weerwag. “Door een combinatie van globale handelsconflicten, schaarste aan grondstoffen, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne stijgen de bouwkosten. Daarnaast wordt ook de oplevering vertraagd doordat er langer op producten moet worden gewacht. Dit heeft ook weer gevolgen vanwege extra onderzoek. Daarnaast zijn er omissies in het ontwerp. Ook dit heeft financiële consequenties. 

In 2019 had de gemeenteraad besloten om een investeringsbudget van 23 miljoen vrij te maken voor de bouw van het zwembad. Eind 2021 werd met de ruwbouw gestart. Toen werd ook al duidelijk dat de prijzen van de bouwmaterialen fors waren gestegen waardoor het beschikbare budget van 23,1 miljoen euro niet meer toereikend was. 

Volgens Weerwag is het niet zondermeer zeker dat de gemeente haar portemonnee trekt voor deze gestegen kosten. “We laten een extern onderzoek uitvoeren in welke verhouding tussen partijen de kostenstijging gedragen moet worden op grond van het ondernemersrisico, de jurisprudentie en in vergelijking met andere projecten”, zegt de wethouder. Hij verwacht de resultaten van dit onderzoek deze zomer. Op basis van die resultaten worden met de aannemer afspraken gemaakt over de verdeling van de extra kosten.