Pleintjesplan.
Pleintjesplan. DICK VALENTIJN

Lezing over beeldbepalend werk Leo de Jonge

Zoetermeer - Architect Leo de Jonge heeft een groot stempel gedrukt op Zoetermeer. Zijn bureau ontwierp er talloze beeldbepalende gebouwen. Wessel de Jonge, zoon van Leo de Jonge en ook architect, vertelt tijdens de lezing op 29 juni 2022 over de ideeĆ«n achter het werk van zijn vader. 

Het ging De Jonge vooral om het maken van goede gebouwen, waar mensen profijt van hebben. Vaak waren het experimentele gebouwen zoals het pleintjesplan in Meerzicht. Andere kenmerkende projecten van het bureau zijn flats met parkeerdekken, de terrasflat aan de Du Meelaan, en het markante kantoorgebouw De Poort bij het NS station in Driemanspolder. Hoewel Leo de Jonge Architecten volop betrokken was bij de bouw van een reeks grote galerijflats, spande hij zich ook in voor meer laagbouw, kleinschaligheid en individuele woonwensen. Leo de Jonge ontwierp ook innovatieve industriƫle bouwmethoden.
De lezing kan worden bijgewoond in het Forum (max 50 plekken) en is ook online te volgen. Aanmelden: https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/beeldbepalende-architecten-online-lezing-02-leo-de-jonge/
De lezing is woensdag 29 juni 2022 van 19.30 - 21.00 uur (zaal open 19.15 uur, stream open 19.25 uur)
in het Stadhuis Forum, Podium, Stadhuisplein 1