Wethouder Ingeborg ter Laak sloeg de eerste paal.
Wethouder Ingeborg ter Laak sloeg de eerste paal. Michel Groen_MG Fotografie

Kosten nieuw zwembad blijven stijgen

Zoetermeer - De kosten voor het nieuwe zwembad dat in het Van Tuyllsportpark wordt gebouwd lopen op tot een overschrijding van 2,3 miljoen. Dat heeft wethouder Ter Laak aan de gemeenteraad laten weten.

In december vorig jaar sloeg de wethouder de eerste paal voor het zwembad en al in december moest zij de gemeenteraad laten weten dat de bouwkosten 2 miljoen hoger zouden uitvallen. Die overschrijding is nu dus opgelopen naar 2,3 miljoen. Voor de bouw was ruim 23 miljoen begroot. Behalve een toename van bouwkosten ontstaat er ook een vertraging in de bouw. Dit komt door de hogere kosten maar ook door langere levertijden van materialen. Ook dit heeft financiƫle consequenties. De gemeente moet met de nieuwe exploitant en belanghebbenden in overleg.

De prijsstijging waar de gemeente nu te maken mee heeft is een combinatie van globale handelsconflicten, schaarste aan grondstoffen en de coronapandemie. De gemeente en de aannemer onderzoek in welke verhouding tussen de partijen de kostenstijging moet worden gedragen. Hierbij wordt externe expertise ingewonnen.

Het college verwacht tijdens het voorjaarsdebat alle consequenties in beeld te hebben.