Als een goed huisvader

Al meer dan drie decennia verzamelt, beheert, onderzoekt en toont een team van experts bij Museum De Voorde, voorheen Stadsmuseum Zoetermeer en Historisch Museum ‘t Oude Huis, de historische collectie. De duizenden museale objecten omspannen een periode van meer dan 700 jaar geschiedenis. De collectie is uiterst uniek in haar historische samenhang met top objecten die bijdragen aan de nationale geschiedenis van Nederland. Wij beheren met trots dit erfgoed voor u, ons publiek.

Het is waar dat de collectie de laatste jaren weinig getoond is, maar onderzoek en documentatie gaat door. We voegen vernieuwde gezichtspunten toe ter voorbereiding van de tentoonstelling in 2023. We werken met de laatste museale standaarden en onderschrijven de ethische code voor musea. Wij weten waar we mee bezig zijn. Professioneel, gepassioneerd en langs de meetlat van een ouderwets maar uiterst simpele graadmeter; we dragen de zorg voor onze collectie zoals een goed huisvader voor zijn kinderen. 

In het Coalitieakkoord ‘Samen doen wat nodig is’ staat in twee zinnen het voornemen dat Museum De Voorde niet langer subsidie waardig is. Navraag onder coalitieleden geven als argument dat ‘het te veel kost voor het aantal bezoekers’. Vreemd, leg dezelfde meetlat langs andere instellingen en de uitkomst is een kaalslag. Echter, het ongeloof is groter doordat het college geen oog heeft voor de historische collectie. Noch voor de samenhang binnen de collectie populaire design die uniek is in Nederland. Met het voornemen riskeert Zoetermeer 700 jaar ontstaansgeschiedenis te verliezen. Want, op basis van een nauwelijks doordachte keuze, zou het college een brevet van onvermogen kunnen afgeven. Het onvermogen om in simpele bewoordingen als een goed huisvader de zorg te dragen voor de collectie en het museum. Ik vertrouw erop dat het College van B&W alsnog zal investeren. Dat de wethouder met meer komt dan enkel een voorstel. 700 Jaar geschiedenis verdient een gedegen plan, opgezet door een commissie van experts in een onafhankelijk rol. Om te voorkomen dat Zoetermeer straks de eerste gemeente wordt zonder geregistreerd museum waarbij de historische collectie is verkwanseld.