Hans van de Bunte bij Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam
Hans van de Bunte bij Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Museum bereidt acties voor om sluiting te voorkomen

Zoetermeer - Het is anderhalve week geleden dat medewerkers en vrijwilligers van Museum De Voorde hoorden dat de coalitie van plan is om de subsidie aan het enige geregistreerde museum te stoppen. Als dat gebeurt betekent dat het Museum onherroepelijk zijn deuren moet sluiten omdat het een utopie is om te denken dat een museum zonder subsidie kan bestaan. Toch legt directeur Hans van de Bunte zich niet zomaar bij de beslissing neer. Afgelopen week sprak hij in bij de raadscommissie en meer inspreekbeurten en acties volgen. 

Door Hélène Ouwerkerk

"De schok onder het personeel en de vrijwilligers was groot. Er is veel ongeloof. Vooral de vrijwilligers begrijpen het niet want zo zeggen zij 'wij doen het werk toch al voor niets' . Ook Hans van de Bunte begrijpt de actie van het nieuwe college niet. "Het gaat echt van alles naar niets. In december was er nog een raadsbrede steun om onze subsidie op te hogen met twee ton naar 8,5 ton en nu wordt alles met één pennenstreek geschrapt", zegt hij. Overigens gaat 2 ton van de subsidie rechtstreeks terug naar de gemeentelijke afdeling vastgoed. Als het museum zou verdwijnen dan zou de afdeling vastgoed direct twee ton minder binnen halen. "Immers", zegt Van de Bunte. "Dit pand is als museum gebouwd en ingericht. Het zit op een A-locatie. Daar heb je niet zomaar een nieuwe huurder voor."

Volgens de directeur heeft het sluiten van het museum grote consequenties. "Je doet feitelijk het Zoetermeers erfgoed dat bestaat uit fysieke stukken in het depot en de database weg. Maar ook neem je afscheid van medewerkers met enorm veel kennis. Als die vertrekken, ben je dat dus kwijt. Het college stelt dat dat erfgoed dan door een andere organisatie moet worden beheerd. Maar als je dat door een professionele organisatie wil laten doen, moet je daarvoor iets anders op touw zetten. Dat kost ook geld", zegt Van de Bunte. "Alleen al de kennis die wegvloeit. Als voorbeeld hebben we in het depot een houten boterspatel liggen die iets zegt over het boterdorp wat Zoetermeer was. Zonder die kennis is het gewoon een houten spatel."
Ook voor de Zoetermeerse jeugd maakt de directeur zich zorgen omdat niet alle kinderen met hun ouders een museum bezoeken. "De eerste kennismaking met een museum is dus met school en dat is dan meestal een museum in de eigen stad. Waar moeten die scholen dan heen? Naar Leiden of Delft. Grote kans dat scholen dat straks niet meer aanbieden", aldus de directeur. "En ook de lesprogramma's over Zoetermeer in de Tweede Wereldoorlog, pesten of een komend lesprogramma over de stadsnatuur verdwijnen straks."

De directeur is niet van plan om zich zomaar bij het besluit neer te leggen en heeft ook de museumvereniging achter zich. Die is op z'n zachtst gezegd 'not amused' dat Zoetermeer zomaar een geregistreerd museum wil schrappen. Achter de schermen wordt dan ook flink gelobbyd. "Daarnaast vragen we de mensen om een steunbetuiging in te vullen. Dat kan in het museum maar binnenkort ook online. En we vragen iedereen om toch vooral in juni Museum De Voorde te bezoeken", vertelt Van de Bunte. Zelf is hij druk bezig met de politiek. "Ik heb goede gesprekken met politici en niet alleen met de oppositie maar ook met coalitiepartijen zoals met Roel van der Vlies van Zó! en het CDA. Daarnaast spreek ik zo vaak mogelijk in bij commissie- en raadsvergadering. Vorige week ging het helaas mis. Ik zat in de zaal met mijn spreektekst maar het bleek dat de griffie dacht dat het niet doorging omdat ik dinsdag ook al had ingesproken. Ik wil zoveel mogelijk ons geluid laten horen en hoop dat de coalitie op haar besluit terugkomt. Kijk een zwembad kan je sluiten dan laat je het water weglopen en dan is het klaar. Maar kennis van de geschiedenis van Zoetermeer weggooien is definitief en onherstelbaar."