Het geheim van Culinair Zoetermeer

Zoetermeer – Over een paar weken verandert de markt weer in het grootste openluchtrestaurant van de regio. In het eerste weekend van juli kan worden genoten van de heerlijkste hapjes, drankjes, muziek en een lekker zonnetje. 

Wat is toch het geheim achter het succes van dit culinaire festival, dat inmiddels voor de 21e keer wordt georganiseerd. Ruud Steggerda, directeur van organisator Netwerk Zoetermeer, legt dit graag uit: “De manier waarop in Zoetermeer het bedrijfsleven samenwerkt om de stad aantrekkelijk te maken is uniek in Nederland.” 

Het huidige evenementenbeleid van Zoetermeer is hier ook heel duidelijk in. ‘Dankzij het uitgebreide zakelijke en culturele netwerk in de stad, is de stichting in staat om tegen lage kosten een onderscheidend en aansprekend evenementenprogramma voor de stad samen te stellen.’ Dit geldt ook voor het festival Culinair Zoetermeer. Vanaf de eerste jaren wordt samengewerkt met een keur aan organisaties. “Trouwe partners van het festival, zoals Raad & Daad, HANOS, Van der Kroft Events en Van Waay Interieurs, ondersteunen het festival en de deelnemers met benodigdheden zoals tenten, servies, accessoires en apparatuur. Hoofdsponsor Bodega Norton is naamgever van het festival en levert de restaurants de mooiste wijnen en waters.”

Samenwerking met het onderwijs
Met enthousiasme noemt de organisator nog een andere, inmiddels onmisbare partner: ROC Mondriaan. “Culinair Zoetermeer is een vast onderdeel in het opleidingsprogramma van de afdeling Horeca. Zij doen doet dit jaar weer mee als deelnemer met een eigen restaurant op locatie, maar het ROC is ook al jaren onderdeel van de organisatie op het festivalterrein. ROC Mondriaan levert elk jaar tientallen van haar studenten als ondersteuning. Zij doen op het festival op veel vlakken ervaring op. Ze ondersteunen in de bediening, staan de chef-koks bij in de keukens en optimaliseren hun gastvrijheidsvaardigheden.” 
Netwerk Zoetermeer is trots op al deze samenwerkingen, die jaarlijks krachtiger worden en meer energie opleveren. "Met de hulp van onze partners zorgen we ervoor dat er in juli een culinair festival van hoog niveau op de markt staat.” De organisator sluit af met complimenten aan de gemeente Zoetermeer: "We werken erg goed samen op het gebied van vergunningen en veiligheid. Er wordt door alle afdelingen erg goed meegedacht. Het is fijn dat Culinair Zoetermeer vanwege het belang voor de stad ook voor de gemeente een gewaardeerd festival is.”