Wethouders Groeneveld, Paalvast en Van Driel nemen afscheid. Foto: Gemeente Zoetermeer
Wethouders Groeneveld, Paalvast en Van Driel nemen afscheid. Foto: Gemeente Zoetermeer © Remco Zwinkels

Wethouders Groeneveld, Van Driel en Paalvast zwaaien af

Zoetermeer - Gisteren is na het ter perse gaan van deze krant het nieuwe college van B&W geïnstalleerd en dat betekent dat de taak erop zit voor de wethouders Robin Paalvast, Margreet van Driel en Jakobien Groeneveld.

Door Hélène Ouwerkerk

Robin Paalvast (D66) is van het drietal degene die het langste het ambt van wethouder heeft vervuld. Hij was twee volle termijnen wethouder. Margreet van Driel (LHN) volgde in 2017 Mariëtte van Leeuwen op die halverwege de collegeperiode stopte als wethouder. Jakobien Groeneveld werd vier jaar geleden de eerste wethouder voor GroenLinks.
Margreet van Driel maakte al ruim voor de verkiezingen bekend dat dit haar laatste termijn zou zijn. Jakobien Groeneveld besloot vlak na de verkiezingen dat ze toch niet beschikbaar was voor een twee termijn. Paalvast had in principe nog wel vier jaar door willen gaan. Maar D66 ontbreekt in het nieuwe college. "Al is twee termijnen als wethouder ook een mooi moment om te stoppen", aldus Paalvast.

Waar zijn jullie trots op?
Robin: "Ik ben er trots op dat de energietransitie goed in de steigers staat. Zowel voor particulieren als voor de VvE's. Dat heeft acht jaar geduurd maar er ligt nu een goede basis. Ook heb ik twee termijnen cultuur gedaan. Ook dat heeft een ontwikkeling ondergaan. Ik wil niet zeggen dat het culturele veld helemaal niet samenwerkte, maar nu zie je dat het elkaar versterkt. Ik laat in het midden wat ik van het nieuwe coalitieakkoord en de ontwikkelingen rond Museum De Voorde vind. Het is niet aan mij om daar wat over te zeggen. Op het gebied van wonen is Palenstein een goed voorbeeld hoe dat van de grond is gekomen."
Jakobien: "Ik ben vooral heel trots hoe we als Zoetermeer de kans hebben gekregen om het onderwerp Jeugdzorg landelijk te agenderen. Dat heeft er uiteindelijk wel toe bijgedragen dat het kabinet haar bezuinigingen heeft teruggedraaid. De jeugdzorg was een zwaar dossier maar ik kon toch mijn activisme erin kwijt. Ik vond het ook heel bijzonder hoe ik daarin samen met VVD-wethouder Rosier heb opgetrokken. Ik denk dat het jeugdbeleid goed is uitgevoerd en ik ben er ook erg trots op dat we schoolontbijt hebben ingevoerd. Ik had daarnaast ook de groene portefeuille die weleens gekscherende de knuffelportefeuille werd genoemd. Daar is nooit gedoe over want stadsboerderijen, bijenlinten en dergelijke dat verrijkt alleen maar."
Margreet: "Het woord trots past niet zo bij mij, maar ik heb er veel voldoening van dat we na het opheffen van de DSW (sociale werkplaats red.) binnen 1,5 jaar de Binnenbaan up and running hebben gekregen. Een goede plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik ben er trots op dat we dit ondanks de covid-tijd in samenwerking met Rijswijk en Leidschendam/Voorburg neer hebben kunnen zetten."

Wat was de grootste uitdaging?
Margreet: "Dat waren zonder twijfel de toeslagenaffaire en de TOZO-regeling die we in coronatijd hebben opgezet. Voor corona deden zo'n 10 à 15 ondernemers een beroep op steun bij de gemeente. Nu kregen we ineens 2700 mensen aan ons loket. In de Toeslagenaffaire zijn we als gemeente langzaam gerold. Maar het is verschrikkelijk om te zien wat een invloed de overheid heeft op het leven van mensen. Ik vond het heel erg om te merken hoe de mensen het vertrouwen in de overheid verloren. Maar goed dat we iets hebben kunnen betekenen. Sommige mensen wilden alleen hun verhaal kwijt en ook dat kon."
Robin: "De grootste uitdaging voor mij was niet een dossier wat de krantenkoppen haalde. Maar als voorzitter van de Bestuurlijke Tafel Wonen waar alle wethouders Wonen van onze regio in zitten, zijn we drie jaar intensief bezig geweest om overeenstemming te krijgen over het totaal aantal te bouwen wonen en het aanbod van goedkope woningen. Dat was echt wel een huzarenstukje en fijn dat de handtekening eronder is gezet."
Jakobien: "Het nieuwe afvalbeleid was voor mij echt een uitdaging. Het is tegelijk ook jammer dat we dat niet verder hebben kunnen brengen. Ik besef dat het een hele grote stap in één keer was maar ik vind het jammer dat ik het nooit goed heb kunnen uitleggen. Na Diftar 20 jaar geleden, durfde niemand afval meer aan, waardoor we als Zoetermeer nu ergens onderaan bungelen. Ik weet dat het beter kan en heb me als dappere GroenLinkser erin gestort. Ik heb er echt wel wakker van gelegen. Het was echt een goed idee. Maar goed. De uitslag van het referendum gaf aan dat de tijd er nog niet rijp voor is. Maar ook voor de jeugd en armoede voelde ik mij enorm verantwoordelijk."

Hoe is het politieke klimaat in Zoetermeer?
Jakobien: "Het college was een enorm leuke club het was soms echt lachen, gieren, brullen. Daar ben ik dankbaar voor. In de gemeenteraad gaat het er goed aan toe. Wel ben ik benieuwd wat de toekomst brengt. Zoetermeer heeft veel lokale partijen gekozen. Het is toch lastig om te bepalen waar zij voor staan. Bij GroenLinks bijvoorbeeld weet je dat de kernwaarde duurzaamheid is."
Margreet: "Ik heb in twee colleges meegedaan en het waren leuke en collegiale colleges. Ik ben er vooral trots dat we de eindstreep hebben behaald. Dat is niet vanzelfsprekend hoor. 40 à 50 % van de colleges verliezen halverwege de tijd wethouders. Soms treden wethouders al na één jaar af."
Robin: "In de Zoetermeerse gemeenteraad gaat het er redelijk gemoedelijk aan toe. Het aantal moties van wantrouwen in de afgelopen jaren zijn zeer beperkt. Dat zie ik echt als winst. Wel zie ik dat er vooral wordt gekeken wat doet het college fout. Ik wens onszelf een bestuur dat samenwerkt en samen kijkt hoe we de stad mooier kunnen maken."

Drie wethouders blikken terug op hun collegeperiode

Wat zijn de worstelingen waar Zoetermeer voor staat?
Jakobien: “De jeugdzorg en het ziekenhuis zijn toch wel de grote uitdagingen voor het nieuwe college. En natuurlijk het afvalbeleid. Ik vind het slim dat het nieuwe college via een burgerforum met de stad in gesprek gaat. En ook het geweld en problemen met jongerengroepen is een item. Geen enkele jongere die ontspoort komt uit een warm gezin. Als het in de jeugd misloopt dan krijg je dat vroeg of laat in het veiligheidsdomein op je bordje. Dus die jeugdzorg is erg belangrijk."
Robin: "We hebben de visie 2040 vastgesteld en in het woondossier liggen nog wel wat uitdagingen. Er moeten bij de woningbouw nog wel wat knopen worden doorgehakt."
Margreet: "Vooral als ik kijk naar de toeslagenaffaire dan wil ik vooral mijn opvolger meegeven om goed en kritisch te kijken. Dat de belastingdienst aangaf dat iemand een fraudeur is, is gewoon aangenomen. Ook in de Schuldhulpverlening ligt nog een uitdaging."

Wat gaat de toekomst brengen?
Margreet: "Voor mij geldt dat ik een nieuwe functie zoek met een maatschappelijke toegevoegde waarde. Maar ik vertrek wel uit de spotlights van Zoetermeer. Ik heb daar lang in gestaan als wethouder en daarvoor als directeur van Floravontuur. Ik sta die spotlight graag af aan iemand anders. In juli en augustus ga ik even of grid en daarna zien we wel.”
Robin: "Ook ik heb nog geen vastomlijnd plan. We hebben een huisje in Frankrijk gekocht dus eerst klussen en daarna kijk ik wat het gaat worden.”
Jakobien: "Inderdaad eerst even bijkomen. Mijn dochter kijkt er reikhalzend naar uit dat mijn wethouderschap erop zit. En dan ja? Ik heb in principe een terugkomgarantie bij het Ministerie van Sociale Zaken maar dan moet er wel een passende functie voor mij zijn. Iedereen denkt dat je als wethouder overal aan de bak komt maar het tegendeel is waar omdat je een hele unieke en specifieke ervaring hebt. Wel ligt mijn hart bij de jeugdzorg en het sociaal domein."

Paspoorten
Margreet van Driel:
Leeftijd: 60 jaar
Partij LHN
Wethouder sinds 2017. Margreet werd in 2017 als vakwethouder gevraagd door LHN om vertrekkend wethouder Mariëtte van Leeuwen op te volgen. In 2018 kwam LHN na de verkiezingen opnieuw in het college en werd Van Driel, die nummer twee op de lijst stond, wethouder voor sociale zaken, citymarketing, arbeidsmarkt.
Jakobien Groeneveld
Leeftijd: 46 jaar
Partij; GroenLinks
Jakobien Groeneveld is al vanaf haar zeventiende politiek actief. In 2010 werd ze raadslid voor GroenLinks en in 2012 ook fractievoorzitter. Groeneveld was bij de verkiezingen voor 2018 geen lijsttrekker maar ze werd wel door haar partij gevraagd om wethouder te worden. Ze was hiermee de eerste GroenLinks wethouder in Zoetermeer met de portefeuille Jeugdzorg, Groen en Afval.
Robin Paalvast
Leeftijd: 51 jaar
Partij: D66
Robin Paalvast werd in 2002 raadslid voor zijn partij. In 2014 werd hij wethouder en is dat twee termijnen gebleven. Bij de verkiezingen van 2014 en 2018 was hij ook lijsttrekker voor D66. Zijn portefeuille bestond uit cultuur, energietransitie en wonen.