Wim Geers (links) en Henk Verbeek van Seniorweb. Foto: Marcel Daniëls
Wim Geers (links) en Henk Verbeek van Seniorweb. Foto: Marcel Daniëls

Bij MAX op de koffie: Seniorweb helpt ouderen te digitaliseren

Zoetermeer - Het Streekblad gaat in gesprek in het nieuwe café Max in bibliotheek Forum. Deze keer spreken we met Wim Geers (voorzitter) en Henk Verbeek (secretaris) van Seniorweb.

Door Marcel Daniëls

Persoonlijke vragen

Voor welk paspoort zou je die van jouw in willen ruilen? Beide heren zijn hier duidelijk over, voor geen enkel ander paspoort.
Wie is je lichtend voorbeeld? Wim : mijn moeder, druk bestaan, gezin met zeven kinderen, sigarenwinkel en een man met een eigen zaak en toch altijd vrolijk en heel sociaal. Henk: mijn grootvader, moest met één long leven en had voor iedereen een woordje, was heel sociaal.

Waarom bij MAX op de koffie?
Wim "Seniorweb Zoetermeer bestaat dit jaar 20 jaar en dat mag best de nodige aandacht hebben. Toen we 20 jaar geleden begonnen, kon je rustig stellen dat ouderen nog weinig van computers wisten. Op dat moment kostte het geen moeite om onze lessen vol te krijgen. De huidige tijd brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Je merkt dat sommige mensen het echt lastig vinden om in een klas te zitten met anderen. Dat zijn vaak de oudere senioren, mensen die zich tot nu toe niet verdiept hebben in de moderne techniek, maar die hier nu toch wat meer vanaf willen weten. Voor die mensen proberen wij onze lessen ook zo leuk mogelijk te maken. Er worden geen hoge eisen gesteld aan iemands kennis en kunde .En we doen het ook volgens het motto ‘ouderen geven les aan ouderen'.
De lessen die wij verzorgen, worden ook altijd door twee mensen gegeven. Je hebt de docent en daarnaast een begeleider, iemand die bij de cursisten langs loopt en kijkt of het lukt en waar iemand mogelijk moeite mee heeft. Zo'n samenwerking werkt vaak hartstikke goed”.
Cursussen
Seniorweb geeft allerlei soorten cursussen voor ouderen, van tablet-, smartphone- en computerkunde tot fotoboeken maken, windows cursus en wandelen/fietsen met de telefoon in de hand.
"En de lessen sluiten steeds aan bij het niveau van de cursist, dus koudwatervrees is echt niet nodig” merken de heren glimlachend op.
Is het geven van lessen de enige activiteit van Seniorenweb? "Nee, zeker niet” zegt Henk. "We hebben bijvoorbeeld in het Forum iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 inloopspreekuur en in de bieb Rokkeveen op vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00. Dan kan iedereen langskomen met haar/zijn vraag, ook met vragen over de (werking van de) telefoon. En, niet geheel onbelangrijk, het is vooral ook heel gezellig”.
"We hebben trouwens een hele goede samenwerking met de bieb Zoetermeer. Zij geven ons de ruimte en voor hun eigen cursus ‘Digisterker' levert Seniorweb daarvoor de docenten” zegt Wim.
Digisterker? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Henk legt uit: "De overheid probeert het leven steeds meer te digitaliseren. Je moet een Digid aanmaken, je krijgt te maken met de E-overheid, je hebt inloggegevens nodig, noem maar op. Ouderen voelen zich gedwongen om hierin mee te gaan”.
Moet er voor een les overigens stevig in de beurs worden getast? "Nee hoor, zeker niet” zegt Henk. "Een hele middag kennis vergaren kost maar € 8,-".
En waar worden de lessen gegeven? "In het Forum, bij de Rabobank in het Centrum en in een eigen lokaal in Meerzicht. Dus eigenlijk altijd vlakbij en als het gevraagd wordt komen we zelfs bij de mensen thuis”, beëindigt Wim het gesprek.

Bij Max
Wilt u ook bij Max op de koffie? Dat kan. Streekbladjournalist Marcel Daniëls gaat regelmatig met iemand in gesprek. Geef u op via redactiestreekblad@telstarmediacentrum.nl. Vermeld in uw mail waar u het over wilt hebben.