Orchidee in het Bentwoud
Orchidee in het Bentwoud

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Jonathan Leeuwis , boswachter voor Staatsbosbeher in het Bentwoud over de bijenorchis.

Orchideeën kleuren het Bentwoud

Als ik het heb over orchideeën, dan denken veel mensen al snel aan prachtige elegante en kleurrijke bloemen in het raamkozijn. Maar, wist je dat er in Nederland ook verschillende soorten orchideeën voorkomen? Ook in het Bentwoud komen zes soorten voor, waarvan er vier landelijk zeldzaam zijn. De reden dat veel orchideeën zo zeldzaam zijn is omdat de planten zeer kritisch zijn op hun standplaats. In tegenstelling tot veel andere plantensoorten heeft het zaad van orchideeën geen voedsellaagje. Hierdoor kunnen ze tot wel honderden kilometers afleggen op de wind. Het nadeel is dat ze door het ontbreken van dit voedsellaagje niet zomaar uit zichzelf kunnen ontkiemen. De zaden moeten dus bij het raken van de grond meteen kunnen aansluiten op een bepaald netwerk van mycorrhizaschimmels. Per orchidee is het verschillend welke soort mycorrihiza ze nodig hebben. Hoe zeldzamer de schimmel, hoe zeldzamer de orchidee. Daarom lukt het ook niet om ze aan te planten in je tuin.

In het Bentwoud voeren we verschralingsbeheer uit. Hiermee verarmen we de bodem door jaarlijks te maaien en af te voeren. Dit heeft als effect dat de bodem voedselarm wordt, en er meer ruimte is voor kruiden als bijvoorbeeld orchideeën. Zo kan je er het hondskruid, de riet-, bijen- moeraswespen, brede wespen-, en grote keverorchis tegenkomen. In juni staan de meeste van deze soorten in bloei. Hebben jullie de prachtige bijenorchis al gezien?! Deze prachtige soort herken je door de grote ‘lip' die met wat fantasie de vorm en kleur van een bij heeft. Hiermee probeert de bloem insecten te lokken.