Museum de dupe van nieuwe coalitie

Afgelopen donderdag plofte onder embargo het coalitieakkoord in mijn emailbox. Pas in de avond had ik tijd om het stuk door te akkeren. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Erg concreet en ambitieus is het stuk niet en er worden maar weinig knopen echt doorgehakt. Maar waar wel een beslissing over wordt genomen is het sluiten van Museum De Voorde. Natuurlijk kan je stellen dat het college formeel niet zegt dat het museum haar deuren dicht moet doen. Maar het is natuurlijk een utopie om te denken dat een museum zonder gemeentelijke subsidie kan blijven draaien. Zelfs het Rijksmuseum krijgt subsidie. Ik bedoel maar.
Dat het college niet het debat met de gemeenteraad over het museum wil voeren, zegt volgens mij genoeg over hoe zeker je van je zaak en meerderheid in de raad bent. Anders durf je dit debat toch wel aan te gaan? Een debat over de museale functie stond toch op de agenda? Nu beslist het nieuwe college even dat het Nationaal Videogame Museum mag blijven en Museum De Voorde moet verdwijnen. Een stad met 126.000 inwoners is toch groot genoeg voor twee musea lijkt mij. Daarbij is het appels met peren vergelijken. Dus waarom kiezen? Maar nee. Dit college gaat kijken naar het aantal bezoekers. En dat na twee jaar corona waarin geen enkele culturele instelling een topjaar heeft kunnen draaien, dus ook De Voorde niet.
Museumdirecteur Hans van de Bunte sprak de raadscommissie toe en kwam met een treffende vergelijking. Enkele jaren geleden verkocht het college zwembad het Keerpunt. Toenmalige sportwethouder Mariëtte van Leeuwen (LHN) vond dat toen een goede bezuiniging. Nu, slechts enkele jaren later, kunnen we toch niet zonder een zwembad en wordt er voor heel veel geld een nieuw zwembad gebouwd. De kosten zijn veel hoger dan de verkoop toentertijd heeft opgebracht. Nu wordt het museum niet verkocht maar wordt de subsidie van twee ton geschrapt. Een subsidie die krap een half jaar geleden werd vastgesteld. Ondertussen worden de miljoenen die de bouw de gemeente heeft gekost, in de prullenbak gegooid. Dit keer onder aanvoering van de lokale partij PDvZ die geen weerstand kreeg van de andere collegepartners. En over een paar jaar... betalen we toch gewoon weer miljoenen voor een nieuw museum.