Eva, Adriaan en Maurits zijn erg enthousiast over scoutingvereniging Impeesa Zoetermeer.
Eva, Adriaan en Maurits zijn erg enthousiast over scoutingvereniging Impeesa Zoetermeer. Robbert Roos

Impeesa viert 60-jarig jubileum: 'Scouting verrijkt je leven'

Zoetermeer - Scouting is niet alleen een leuke manier om je vrije tijd te besteden; het is zelfs een manier van leven. Ook Zoetermeer kent verschillende scoutingverenigingen zoals Impeesa, wat zoveel betekent als ‘De wolf die nooit slaapt’. Lord Baden-Powel ontving deze naam van  een Afrikaanse stam tijdens een van zijn reizen. Dit jaar bestaat de vereniging precies 60 jaar. Hoogste tijd voor een feestje.

Door Robbert Roos

Het is een drukte van belang bij het clubhuis aan de Achterweg als op vrijdagavond zo’n driehonderd mensen zich verzamelen om het 60-jarig jubileum van scoutingvereniging Impeesa te vieren met een grootse BBQ. De honderden aanwezigen bespreken met elkaar zes decennia vol ontwikkeling, persoonlijke groei, banden voor het leven smeden en vooral samen op avontuur. Een bijzondere periode. Met een lach, én een traan.

“Ik weet nog goed dat ik als jongen van een jaar of twaalf bij Impeesa kwam”, vertelt de 71-jarige Adriaan Straatman, lid van het eerste uur, enthousiast. “ De vereniging werd opgericht door de heer Kluwen en mevrouw Eggink. We kwamen bijeen in het Trefpunt, en in de zomermaanden op een veldje aan het eind van de Rokkeveense weg. Daar konden we lekker fikkie stoken.” Voor hem ligt een stapel fotoalbums, vol herinneringen aan mooie tijden. Vol passie toont Adriaan de foto’s en vertelt over zijn avonturen in Drunen, Zelhem en andere plaatsen. “Scouting verrijkt je leven”, legt hij uit. “Door met anderen samen te werken kun je veel doen. Je leert er samen te organiseren, maar ontwikkelt ook je eigen talenten.” Het leuke vond Adriaan het pionieren met hout en touwen en de kampweken waar hij met veel plezier op terugkijkt.. Toch waren er ook moeilijke momenten. “Er is twee keer brand uitgebroken in ons clubgebouw”, vertelt Adriaan terwijl hij de foto’s van de ravage toont. “Dat heeft een flinke impact op de vereniging gehad.” Gelukkig is er ook voldoende veerkracht om met elkaar de draad weer op te pakken. 

Maurits van Kempen is 30 jaar en sinds zijn 7e lid van Impeesa. “Het voelt als een soort tweede familie”, vertelt het bestuurslid én penningmeester. Naast zijn bestuurswerk is hij ook leiding bij de welpen. Een rol waar hij erg van geniet. “Je ziet de ontwikkeling bij kinderen voor je ogen gebeuren. Niet alleen hoe ze persoonlijk groeien, maar ook in het opbouwen van relaties. Impeesa is een fijne club mensen die elkaar ook blijven steunen als het even wat minder gaat.” Lokaal politicus Ward Meijroos is ook aanwezig en vertelt enthousiast over zijn herinneringen aan de kampweek. “We vermaakten ons heerlijk buiten met leuke spellen en activiteiten. Maar ik weet ook nog dat ik ’s nachts als kleine man uit de tent sloop om in de voorraadtent iets te snacken te scoren.” Hij kan rekenen op veel bijval van zijn toehoorders. En zo hoor je onder de vele aanwezigen op het feest het ene na het andere enthousiaste verhaal. Scouting doet echt iets met mensen en schept banden voor het leven. 

Dat er in zo’n lange periode relaties binnen de club ontstaan is bijna vanzelfsprekend. Er zijn zelfs ‘Impeesa-baby’s’ uit voortgekomen die inmiddels zelf ook lid zijn van de vereniging. Zoals de 11-jarige Eva die als kind al in de draagzak mee ging op kamp. “Ik ben vanaf mijn zevende lid van Impeesa”, vertelt de vrolijke dame “Het leuke aan scouting vind ik het vuurtje stoken en zelf leren koken op een kampvuur. Pannenkoeken of broodjes aan een lange wilgentak. Je leert ook goed met elkaar samen te werken.  Als je houdt van de natuur, buiten zijn, leuke spellen doen en heel veel lol maken met elkaar dan is scouting echt iets voor jou.” 

Enthousiast geraakt? Op de website:www.impeesa-zoetermeer.nl is meer informatie te vinden over de vereniging en haar activiteiten. Het clubgebouw staat aan de Achterweg 1 in Zoetermeer.