Start op de handrem

De afgelopen weken stond mijn agenda in het teken van een aantal mooie jaarlijkse ceremoniële gebeurtenissen. De lintjesregen, de aubade, het Koningsontbijt, de Oranjeborrel en natuurlijk de vrijmarkt. Een paar dagen later, op 4 mei, stond ik met veel Zoetermeerders in het Wilhelminapark stil voor Dodenherdenking. En op 5 mei, Bevrijdingsdag, vierden we onze vrijheid. Na twee beperkende coronajaren konden we weer samen zijn voor deze belangrijke momenten. En dat deed mij goed.
Want hoewel ik inmiddels ruim anderhalf jaar burgemeester van Zoetermeer ben, heb ik het gevoel dat er door de eerder geldende coronamaatregelen nog veel in te halen is. Zeker tijdens de lockdowns was het behoorlijk lastig om de stad te ontdekken. We mochten elkaar niet ontmoeten, alles was dicht en evenementen konden ook in onze stad niet plaatsvinden. Tijdens mijn ronde door de wijken waren de wijkhuizen en sportzalen waar het normaal gezellig druk is, gewoonweg akelig leeg. Mijn team keek in coronatijd naar wat ik binnen de coronamaatregelen kon doen. We maakten er het beste van en verzonnen creatieve oplossingen. Maar zeker nu alles weer mag en open is, merk ik dat ik het échte contact met mensen heel erg heb gemist. Eén van de leukste kanten van het burgemeesterschap is voor mij juist dit contact met inwoners en ondernemers in de stad. Via een scherm op afstand met iemand praten is toch heel anders dan ‘aan tafel'. Ik heb mijn eerste periode in Zoetermeer ook wel eens een start op de handrem genoemd.
Ik ben dan ook blij dat ik weer inwoners en ondernemers in levende lijve kan ontmoeten. Blij dat het allemaal weer kan. En ik ben trots op de stad, trots op de Zoetermeerders die er samen het beste van maken en doorpakken. Dit jaar staat de gemeente ook stil bij het feit dat Zoetermeer 60 jaar geleden werd aangewezen als groeistad. Op 31 mei is de voorstelling ‘Zoetermeer 60 jaar New Town' te zien in het Stadstheater. De afgelopen week heeft u kunnen lezen hoe u aan gratis kaarten voor deze voorstelling kan komen. Graag tot ziens.