Aalscholver bij de Plas van Poot
Aalscholver bij de Plas van Poot

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft ecologe Marga van der Tol over Plas van Poot.

Het zwarte goud van Poot

De Plas van Poot is een plas die ontstaan is bij de aanleg van de A12. De eerste eigenaar heette Arie Poot, en daarom heeft de plas zijn naam gekregen. De plas is in de 60er jaren verkocht aan de gemeente Zoetermeer en sindsdien heerst er een heerlijke rust.
De natuur kreeg er vrij spel en er ontwikkelde zich een prachtig natuurgebiedje. Heel klein maar heel bijzonder. Er kwam een kolonie aalscholvers wonen en een kolonie blauwe reigers. IJsvogeltjes vinden er een veilige plek om te broeden en om te jagen. De plas bevindt zich binnen de stadsgrenzen van Zoetermeer, en daarmee is de Aalscholverkolonie een zeldzaamheid. Nergens anders vind je broedende aalscholvers binnen stadsgrenzen. Dat is bijzonder, dat is het zwarte goud van de plas van Poot. Aalscholvers zijn overigens hele mooie dieren die daar met zijn allen samenleven. Ze hebben een prachtig liefdesleven, ze zorgen voor elkaar en voor de jongen. Als je ooit in het van Tuylpark bent moet je toch eens even tussen de bomen door naar de aalscholverbomen op de plas kijken. Ook vanaf de Bleiswijkse weg kan je tussen de bomen door kijken en genieten van al het moois dat daar te vinden is. Vanaf de bushalte tegenover de Werner von Siemensstraat loop je een klein stukje richting de Dorpsstraat en dan kijk je zo over de plas. Neem wel een verrekijker mee want het is best ver weg.
Er worden plannen gemaakt om de plas beter toegankelijk te maken voor het grote publiek, bijvoorbeeld een wandeling rondom de plas. Maar je moet enorm oppassen want de natuur is daar, net als overal heel kwetsbaar. Er worden op verzoek excursies georganiseerd, door de vrienden van de plas van poot, voor max 6 personen. Meer informatie vind je op www.plasvanpoot.nl