Martijn Rip (links) en Yorick Roos met wethouder Margreet van Driel. Foto: Gerard van Warmerdam
Martijn Rip (links) en Yorick Roos met wethouder Margreet van Driel. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

100 feitjes over Zoetermeer in een boekje verzameld

Zoetermeer - Vraag je je weleens af naar welke drie mannen de Driemanspolder is vernoemd of wat de oudste straat van Zoetermeer is. Oud-journalisten Yorick Roos en Martijn Rip zochten voor hun boek 'De 100 dingen die je als Zoetermeerder over je stad moet weten'. talloze feitjes uit die zijn verzameld in een handzaam boekje. 

Door Hélène Ouwerkerk

Het idee voor het boekje ontstond toen Yorick Roos in Den Haag op zoek was naar een cadeau voor zijn oom. Hij stuitte op een boekje met weetjes over Den Haag. "Mijn oom woont al zijn hele leven in Zoetermeer en toen ik ook een dergelijk boekje wilde kopen over Zoetermeer bleek dat helemaal niet te bestaan", vertelt Roos. Hij benaderde Wethouder Margreet van Driel (citymarketing) en zij zag er wat in. Yorick zocht contact met zijn oud-collega Martijn Rip die weliswaar in Den Haag woont maar toch veel weet over Zoetermeer. Yorick Roos onderstreept het belang van een boekje over Zoetermeer. "Je leert op school van alles over de tachtig jarige oorlog maar over je stad leer je eigenlijk niets. Ik hoop dat daar verandering in komt", zegt hij. 

 "Ik ben erg blij dat dit boekje er is, het bevat veel weetjes en feiten die je niet zo een twee drie verwacht. Het meest bijzondere vind ik wel dat er in Duitsland een straat naar Zoetermeer is vernoemd", zegt Margreet van Driel.

Roos en Rip zijn een jaar met het boek bezig geweest. "Sommige zaken waren makkelijk omdat je die wel weet maar andere zaken waren toch echt wel even uitzoeken zoals het hoogste huisnummer van Zoetermeer", vertelt Yorick Roos. "Ook zijn er veel onderwerpen gesneuveld. We hadden een lijst van 150 onderwerpen die we terug hebben gebracht tot 100." Rip vult aan: "Bij het schrijven zijn we begonnen met de makkelijke onderwerpen die we al wisten, het laaghangend fruit zeg maar. Toen bleven onderwerpen waar we dus echt wel onderzoek naar moesten doen."
Het tweetal hoopt op een vervolg al zijn ze niet direct van plan om zelf de pen op te pakken. "Ik hoop dat Zoetermeerders dit oppakken en met elkaar een deel twee gaan maken want er zijn nog heel veel zaken te benoemen", zegt Yorick Roos.

Het boekje 'De 100 dingen die je als Zoetermeerder over je stad moet weten' is te koop voor 10 euro bij boekhandel De Kler in de Passage en Primera in het Stadshart.