Burgemeester Bezuijen onderzoekt egel Nicole onder toeziend oog van vrijwilligster Marjolein (foto: Annemarie de Vries)
Burgemeester Bezuijen onderzoekt egel Nicole onder toeziend oog van vrijwilligster Marjolein (foto: Annemarie de Vries) Annemarie de Vries

Burgemeester vernoemt egel naar zijn echtgenote

Actueel

Zoetermeer - Dat was geen alledaagse klus voor burgemeester Michel Bezuijen afgelopen zaterdag. Op die dag opende hij de vernieuwde egelopvang. Maar buiten het traditionele lint doorknippen, deed hij deze keer ook nog de intake van een zieke egel die door de dierenambulance werd gebracht. 

Door: Annemarie de Vries

Voor de gelegenheid had de burgemeester zijn echtgenote Nicole meegebracht. Nadat de burgemeester het verschil tussen een jongens en meisjes-egel was uitgelegd hoefde hij dan ook niet lang na te denken over een naam voor de door hem onderzochte egel na te denken: Nicole werd het. Zo’n 550 gram woog egeltje Nicole en als ze is aangesterkt zal ze worden uitgezet in de tuin van het burgemeestersechtpaar. De burgemeester bleek zich goed ingelezen te hebben in het wel en wee van de opvang. “Ik ben zeer benieuwd hoe het er binnen uitziet,” vertelde hij. “Ik vind het een eer om deze locatie te mogen openen. Mooi dat wij als Zoetermeer zo’n grote rol vervullen in de opvang van egels uit de regio Zuid-Holland en Utrecht, je zou het als een regionaal ziekenhuis kunnen zien. Maar buiten dat vervult de egelopvang een grote rol in voorlichting op bijvoorbeeld basisscholen. Zonder de inzet van de vele vrijwilligers en sociale zorgorganisaties zou dat niet mogelijk zijn.”
Voorzitter Geert Konert vertelt dat een egel eigenlijk best een onbekend beestje is. De egel komt weinig voor in de Nederlandse literatuur. Toch las hij een fragment voor uit Jip en Janneke, waarin de buurkinderen een egel vinden. Helaas gaf de moeder van Jip een heel fout advies: “Zet maar een schoteltje melk neer,” zei ze. “Melk is funest,” vertelt Konert, “daar worden ze heel ziek van, een laag bakje met water is echt beter voor ze.” Konert is blij met de verbouwing, die dankzij donateurs en sponsoren is gerealiseerd. “In 2018 vingen we nog 300 egels op en in 2021 al 700, dit jaar verwachten we nog meer.” Werkzaamheden waren onder andere reparatie van de vloer, uitbreiding van het aantal hokken tot 170 stuks, een nieuw keukenblok en het aanbrengen van airconditioning. “Dat is wel nodig, voor zowel de egels als de vrijwilligers,” legt hij uit. Soms werd het wel 40 graden binnen.” De hokken zijn nu verdeeld over vier gescheiden afdelingen. En voor de bijna genezen egels is er een stagetuin waar ze weer- aan buiten kunnen wennen. Bij de egelopvang zijn maar liefst zo’n 100 vrijwilligers actief. Hebt u een zieke egel gevonden, wilt u vrijwilliger worden of een donatie doen, kijk dan op: www.egelopvang.nl/zoetermeer.