Raymond: “Iedereen is welkom. De enige voorwaarde is dat je een scootmobiel rijdt.”
Raymond: “Iedereen is welkom. De enige voorwaarde is dat je een scootmobiel rijdt.” Terrence Pellikaan

"Mensen leggen makkelijk contact"

Zoetermeer - Altijd al lange tochten willen maken met je scootmobiel, maar liever niet alleen? Sinds kort kent Zoetermeer een eigen scootmobielclub: ScootZo. Raymond Himmelreich, initiatiefnemer en zelf scootmobielrijder: “Het is een leuke manier om samen te genieten van de omgeving van Zoetermeer en tegelijkertijd buurtgenoten te ontmoeten. Het is een heel laagdrempelige manier van contact.” 

Door Renate Mamber

Raymond was fervent fietser voordat hij na een hersenbloeding afhankelijk werd van de scootmobiel. De passie om erop uit te trekken is bij hem echter niet verdwenen. “Het idee voor de scootmobielclub ontstond uit de behoefte om er met meerdere mensen op uit te gaan”, vertelt Raymond. “Dat idee heb ik in september ingebracht bij de buurtvereniging van Seghwaert/Noordhove.” Het Wijklab Seghwaert/Noorhove maakte er direct werk van. Al snel sloten zich meerdere vrijwilligers aan voor de organisatie. “De eerstvolgende tocht is op woensdag 2 maart”, zegt Raymond. “We beginnen in het Wijklab aan de Koeienweide waar we gratis gebruik mogen maken van de faciliteiten. Het pand is goed toegankelijk en daar kunnen we koffie drinken. Daarna trekken we eropuit.”

Raymond zet samen met een buurman elke maand een tocht uit met behulp van de app Komoot. “Wij verkennen de route vooraf om te kijken of het met een scootmobiel te doen is”, zegt Raymond. “Tijdens de tocht rijden er altijd twee fietsers mee, een voor en een achter. Zij kunnen optreden als verkeersregelaar en zij kunnen helpen in geval van nood, bijvoorbeeld als er een accu uitvalt. Alles om ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen.”
Tot nu toe gingen er zo’n tien à twaalf scootmobielrijders mee met de tochten, maar er kunnen er nog meer bij. Raymond: “Iedereen is welkom. De enige voorwaarde is dat je een scootmobiel rijdt. Voor de rest is het een gevarieerde groep mensen; oudere, maar ook jongere mensen.”

Aan de scootmobielclub zijn geen kosten verbonden. Wel wordt gevraagd je vooraf aan te melden via scootzo@kpnmail.nl of 06 54926288. Raymond: "Op die manier kunnen we inschatten hoeveel drinken we moeten klaarzetten en hoeveel verkeersregelaars we moeten inzetten."

Voor meer nieuws over de club zie de Facebookpagina ScootZo.