Zoeven de wielrenners van de tour straks door Zoetermeer. Foto: Stock
Zoeven de wielrenners van de tour straks door Zoetermeer. Foto: Stock

Grote twijfels of de Tour de France wel naar Zoetermeer moet komen

De raadscommissie stad is niet enthousiast over het plan van het college om de Tour de France naar Zoetermeer te halen. Het idee om aan te sluiten bij Rotterdam en Den Haag om de ‘Grand Départ’ van de tour naar de regio te halen is aldus de raadsleden te duur en te onzeker. Maandag buigt de gemeenteraad zich over de wielerplannen.

Door Hélène Ouwerkerk

Vorig jaar maakten Rotterdam en Den Haag bekend graag in 2024 of 2025 het vertrekpunt van de Tour de France te willen zijn. In 2015 organiseerde Utrecht de ‘Grand Départ en dat leverde de stad veel publiciteit op. Rotterdam heeft voor de organisatie nu al ruim 9 miljoen beschikbaar en Den Haag denkt zo’n zes á zeven miljoen voor het evenement uit te willen trekken. Het Zoetermeerse college ziet de Tour ook wel zitten en wil zich bij de twee steden aansluiten als doorgangsplaats. Volgens wethouder Margreet van Driel verantwoordelijk voor citymarketing is de Tour namelijk een goede mogelijkheid om de stad goed op de kaart te zetten. Om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen wil het college € 200.000 uittrekken.

Te duur
Afgelopen maandag werd tijdens de raadscommissie Stad al snel duidelijk dat veel partijen moeite met de hoogte van het bedrag hebben. Vooral omdat dit bedrag volgens het college nodig is om bij bestaande initiatieven aan te haken. “Ik geloof er niks van dat dit een impuls is voor de stad. Ik vind het een belachelijk plan. Ik heb liever een skatepark daar heeft de jeugd meer aan", zegt Marissa van Tol van de PvdA. Volgens haar is de komst van de Tourkaravaan leuk maar betwist zij de meerwaarde ervan voor de stad.
Dat vindt ook Marijke van der Meer van Zó!. “Ik wil ook weten waar dat geld naar toe gaat. We gaan zoveel geld toch niet uitgeven om de tour alleen maar langs te zien rijden?” Jan Velner van SP noemt het zelfs “onvoorstelbaar voor zo’n onzeker evenement.”
Voorstanders zijn er ook. "De tour is ongelooflijk belangrijk voor de naamsbekend en zet Zoetermeer op de kaart. We hebben nog wel vragen over de financiering maar zijn wel voor", aldus Thera Hoekstra van de VVD.
Ook CDA-raadslid Klaasjan de Jong ziet het op zijn beurt wel zitten met als kanttekening dat ook het verengingsleven erbij betrokken wordt. “Laat ons verenigingsleven demonstraties verzorgen als de Tour de France onze stad aandoet. Maak er een feestelijke dag van waar iedereen met veel plezier op terugkijkt.”
Wethouder Van Driel doet de toezegging dat de Tour niet langs maar door Zoetermeer gaat. Ook gaat zij een plan maken om de verenigingen bij de ‘Grand Départ te betrekken. Zij geeft aan dat eind maart duidelijk is of de aanvraag van Den Haag en Rotterdam door de tourdirectie wordt gehonoreerd.

Aanstaande maandag wordt het punt nogmaals besproken in de gemeenteraad en wordt een besluit genomen over het plan.