Een bestaande vrijwilliger bij haar hulpvrager en diens mantelzorger
Een bestaande vrijwilliger bij haar hulpvrager en diens mantelzorger

Nieuwe pilot ‘Vertrouwelingmaatje'

Zoetermeer - De vrijwilligers van MEE ZHN - Vrijwilliger Thuis zetten zich in Zoetermeer al jaren in als maatje voor mensen met een chronische ziekte en/of een beperking, geheugenproblemen of dementie. Vrijwilliger Thuis is per 1 februari gestart met de pilot "Vertrouwelingemaatje".

Soms hebben mensen met een chronische ziekt en/of beperking, geheugenproblemen of dementie een klein sociaal netwerk. Vrijwilliger Thuis biedt ze (twee) wekelijks gezelschap en maakt het mogelijk dat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. Doel is met name het bieden van ontspanning, een luisterend oor en het verlichten van eenzaamheid.
Sinds 2021 ziet Vrijwilliger Thuis dat er bij deze doelgroep ook veel behoefte is aan ondersteuning bij vertrouwenskwesties en belangrijke persoonlijke afspraken. Denk bijvoorbeeld aan doktersbezoek, waarbij de mantelzorger of mentor niet mee kan gaan. Om aan deze hulpvraag te voldoen, is Vrijwilliger Thuis per 1 februari gestart met een pilot ‘Vertrouwelingmaatje’.
Een Vertrouwelingmaatje is luisterend oor en verslaglegger bij persoonlijke afspraken en vertrouwenskwesties. Achteraf kan de hulpvrager het besprokene evalueren, eventueel samen met de mantelzorger of mentor, en zo nodig een beslissing nemen. De pilot kan van start gaan dankzij de Subsidie - vrijwilligersondersteuning van de gemeente Zoetermeer en een financiële bijdrage van het Innovatiefonds van Xtra (de holding waarvan MEE ZHN onderdeel uitmaakt).

Aanvulling
De vrijwilligers van Vrijwilliger Thuis zijn een schakel in de keten van zorg en begeleiding die het mogelijk maakt dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Net als de bestaande diensten zal ook Vertrouwelingmaatje een aanvulling zijn op de professionele zorg. Een Vertrouwelingmaatje is geen mentor of bewindvoerder en ondersteunt niet bij financiële zaken. Daar zijn andere organisaties voor die hierin gespecialiseerd zijn. De hulpvrager die in aanmerking komt voor een Vertrouwelingmaatje moet nog wilsbekwaam zijn, en/of een mantelzorger, (vrijwillige) mentor of bewindvoerder hebben die helpt met het nemen van beslissingen.

Nauwe samenwerking  
Het project heeft een looptijd van 1 jaar. Tijdens de pilot wordt er nauw samengewerkt met de belangrijkste verwijzers en vrijwilligersorganisaties die voor deze doelgroep werken, binnen Zoetermeer en binnen Xtra. De resultaten worden ook met hen gedeeld. Bij slagen van de pilot zal Xtra bekijken of deze dienst ook elders binnen haar werkgebied ingevoerd kan worden.

Vragen of belangstelling
Bij vragen of belangstelling over de pilot kunt u contact opnemen met projectleider Maria van den Akker via vrijwilligerthuis@meezhn.nl of telefoonnummer 06 10 64 67 65.