Niet meer met school naar ZPOT theater

Het OPOZ is gestopt met theatergroep ZPOT. Dit verhaal hadden wij twee weken geleden in de krant. Theatergroep ZPOT was een jaarlijks terugkerend theaterproject waarbij leerkrachten van Zoetermeerse basisscholen een voorstelling gaven voor de leerlingen van de scholen. Als ik de verhalen mag geloven, maakten jaarlijks honderden kinderen de gang naar het theater om enerzijds een mooie jeugdvoorstelling te zien en anderzijds hun eigen juf of meester in een theaterrol te zien. Een prachtig project lijkt mij zo. Maar zoals zoveel, viel dit vanwege corona stil. Twee jaar lang konden de voorstellingen niet doorgaan. Twee jaar waarin de leerkrachten reikhalzend uitkeken naar het moment dat het weer mocht van het OMT en ze weer op het toneel konden staan om hun leerlingen met een mooie show te verrassen.
Nou hier is dus definitief een streep gezet. Niet door de coronamaatregelen van het kabinet en het OMT maar door het bestuur van de OPOZ. En niet vanwege corona of wat dan ook voor virus maar omdat de jaarlijkse voorstellingen niet passen binnen de visie van de onderwijsgroep. Ik was natuurlijk heel erg benieuwd naar de achtergrond van het besluit maar evenals collega Renate Mamber die het interview met de twee regisseurs had gedaan, kreeg ook ik nul op rekest van het bestuur. Kortaf werd meegedeeld dat het een interne kwestie betrof en ze daar geen mededelingen over doen. Met andere woorden, 'bemoei je er niet mee'.
Voor mij is daar de kous niet mee af. Want ik blijf het curieus vinden. Wat voor visie heeft de scholenkoepel dan eigenlijk op cultuur? Gaan ze nu andere dingen doen om kinderen in contact te brengen met cultuur? Want dat is volgens mij zo enorm belangrijk. Immers niet iedereen krijgt dat van huis uit mee. Cultuur en theater laat je verwonderen en neemt je mee naar een andere wereld. Ik kon van niks meer genieten dan vroeger met mijn eigen kinderen naar het theater gaan. Ik kon vaak mijn ogen niet van ze afhouden als ze ademloos keken naar wat er op het toneel gebeurde. Zo'n ervaring is onbetaalbaar. Hoe jammer is het dat kinderen nu van school uit niet meer worden getrakteerd op zo'n mooie theaterervaring. Hoewel het intern is, hoop ik toch dat het OPOZ een ander plan hiervoor heeft en cultuureducatie niet bij het afval zet. Hoewel ik het ergste vrees.