Arie Verstegen kan niet wachten tot er weer artiesten op zijn podium staan. Foto: Fred Roland.
Arie Verstegen kan niet wachten tot er weer artiesten op zijn podium staan. Foto: Fred Roland. Fred Roland Zoetermeer

"Bands snappen niet waarom Nederland nog op slot is"

Zoetermeer - Ondanks de coronaversoepelingen van een paar weken geleden is het in Poppodium De Boerderij nog altijd stil. Geen concerten, geen feestende en swingende mensen. Directeur Arie Verstegen ziet vooralsnog geen perspectief.

Door Hélène Ouwerkerk

"Bij de persconferenties worden poppodia telkens in één adem genoemd met theaters die nu langzaam maar zeker open kunnen", zegt Arie Verstegen. Voor de directeur is dat bij hem nog allesbehalve het geval. En dat terwijl publiek vaak denkt dat ook de Boerderij wel weer open is.  "Als we met een capaciteit van 70% mogen draaien dan kan ik daar wel wat mee. Maar op 1,5 meter is geen optie, dan kunnen we maar 60 stoelen kwijt wat sowieso niet ideaal is want bij een concert wil je staan. We hebben echt van alles geprobeerd hoor. Stoelen, mondkapjes noem maar op maar de enige mogelijkheid is een verruiming van het aantal bezoekers", zegt hij. Wat Arie enorm steekt is de onduidelijkheid vanuit het Rijk. "Er wordt vaak gesproken over een lange termijn planning. Dat is voor ons enorm belangrijk. Dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen we plannen maken. Daar is nu geen sprake van", zegt hij.
De huidige stilte in de Boerderij is voor Verstegen extra zuur. "De concerten die voor nu waren geprogrammeerd waren in de voorverkoop goed verkocht maar we moesten alles annuleren. Op dit moment ligt de kaartverkoop helemaal stil. Ik snap dat ook. De mensen hebben nog stapels kaarten liggen. Die willen ze eerst opmaken", zegt hij.

Buitenland
Voor Arie Verstegen wordt het steeds moeilijker om het Nederlandse beleid duidelijk te maken aan buitenlandse bands. "Bands zijn hun tournee aan het plannen en snappen niet waarom ze overal in Europa mogen optreden behalve in Nederland", vertelt hij. "Wat je nu ziet is dat Nederland al niet eens in tournees wordt opgenomen omdat bands ervan uitgaan dat het toch niet kan. Dit moet echt niet te lang doorgaan."
Toch is Verstegen niet alleen maar negatief. "Ik prijs me gelukkig dat we ruim zijn gecompenseerd door het Rijk. Ik heb niemand hoeven te ontslaan maar tegelijk ben ik ook weleens bang dat dit een keer ophoudt." Diverse poppodia en nachthoreca hebben aangekondigd om dit weekend als protest toch open te gaan. Voor Arie Verstegen is dat geen optie. "Ik blijf er toch in geloven dat we het met z'n allen moeten doen. Wel heb ik meegedaan aan een protesttocht om aandacht te vragen voor de sector maar tegen alle maatregelen toch open gaan, daar ben ik niet van. Dat is niet de oplossing", vindt hij.

Uitbreiding
Hoewel er op dit moment nog weinig muziek klinkt, heeft Arie Verstegen flink wat politieke partijen mogen ontvangen. Zij willen allemaal weten hoe de directeur denkt over uitbreiding en eventuele verhuizing naar de voormalige brandweerkazerne in het Stadshart. "Ik wil geen politieke speelbal worden maar ik heb één wens en dat is uitbreiding met een kleine zaal", zegt hij. "Of dat op de huidige locatie is of in het Stadshart dat maakt mij op zich niet uit. Maar die kleine zaal is zo belangrijk om ook kleine beginnende bands een plek te geven en goodwill op te bouwen. Ons huidige pand is verouderd en ik zie gewoon dat we links en rechts door andere zalen worden ingehaald. Tegelijkertijd wil ik realistisch zijn. Ik verwacht niet dat het binnen vijf jaar is geregeld. Een nieuw zwembad of gymworld kan snel worden gerealiseerd maar voor cultuur is dat in Zoetermeer helaas anders."
Contacten in het culturele veld zijn er genoeg. "Zo heb ik gesproken met Michel Havenith van het Ebony Ensemble over een concertzaal en ook met Storytellers over de afsluiting van het Historisch Festival. En ik ben blij dat we bij The Big Five horen. Als ik nu de deuren nog mag openen dan ben ik helemaal een gelukkig man", aldus Verstegen.