Boa grijpt naar wapenstok

Zoetermeer - Op 16 augustus heeft een boa de wapenstok moeten gebruiken om een dreigende situatie te de-escaleren. Dat laat burgemeers Michel Bezuijen weten.

Tijdens het incident werd door een persoon op een scooter door het Stadshart gereden. Toen de boa's de persoon aanspraken werden zij op een dreigende manier benaderd en was de wapenstok nodig om de situatie rustig te laten worden.
Zoetermeer doet sinds februari mee aan een pilot waarbij enkele boa's zijn uitgerust met een korte wapenstok. Bij elk incident waarbij de wapenstok ter hand wordt genomen, informeert de burgemeester de gemeenteraad. Dit was het tweede incident waarbij de wapenstok is gebruikt. Zoetermeer is één van de tien gemeenten waar de pilot wordt gehouden. Niet alle boa's hebben een wapenstok. Het gaat om 17 boa's met een wapenstok. Het ministerie stelt voor deze pilot de eis dat een handhaver minimaal 1 jaar werkervaring heeft en minimaal opleidingsniveau mbo 3. Zoetermeer heeft er daarop aanvullend voor gekozen om de eis van minimaal 3 jaar werkervaring voor de handhavers die tijdelijk nu binnen de pilot zijn uitgerust met de korte wapenstok. De pilot wordt in februari geëvalueerd.