Verduurzamen is leuk maar hoe pak je het aan

Je kan geen krant of nieuwssite openslaan of je leest over de stijgende gas- en energieprijzen. Die prijzen daar kan je als consument nu eenmaal weinig aan doen. Aan het verbruik des te meer. Dus is het verduurzamen van het huis een enorm belangrijk item. Wij zijn in februari verhuisd naar een oud huis van voor 1900. Onze vorige woning was behoorlijk nieuw dus goed geïsoleerd en sinds een aantal jaar lagen er ook zonnepanelen op het dak. Ik vond dat geweldig. Op zonnige dagen zag je de meter zelfs achteruit lopen en sinds we de zonnepanelen hadden, kregen we ieder jaar geld terug. En het allerbelangrijkste we droegen ons steentje bij aan milieu en duurzaamheid. We willen dit ook graag in ons nieuwe oude huis. Maar hoe pak je dat aan bij een huis van meer dan 100 jaar oud?


Voor u denkt de wind trekt door huize Ouwerkerk, kan ik u geruststellen. De vorige eigenaar heeft kunststof kozijnen geplaatst en zelf hebben we een sterk geïsoleerde vloer laten aanbrengen. Maar nu de volgende stap. Zonnepanelen, een warmtepomp of iets anders? Ik heb al een paar keer een offerte aangevraagd voor die felbegeerde zonnepanelen. De eerste aanbieder wilde ze verhuren terwijl wij toch duidelijk hadden aangegeven niks in een verhuurconstructie te zien. En de volgende aanbieder bekeek ons dak via google earth en berekende hoeveel panelen er op kunnen worden geplaatst. Maar aangezien ons huis geen standaard nieuwbouwhuis is, willen wij toch liever dat er iemand komt kijken naar bijvoorbeeld de dakconstructie.


Kortom, we zijn er nog niet uit en hebben nog heel veel vragen. Het is ontzettend jammer dat we in Zoetermeer nog geen onafhankelijk bureau hebben gevonden die ons kan adviseren welke stappen te nemen. Een aantal jaar geleden was er in Zoetermeer Reimarkt. Een geweldig initiatief. Wat zouden we er nu eens graag langsgaan. Helaas is Reimarkt weg omdat er te weinig aanloop was. Volgens mij typisch een gevalletje te vroeg begonnen. Toen was verduurzaming nog echt iets voor de early adapters en nu met al die dreigende prijsverhogingen is bij velen een advies meer dan welkom. Heeft u een goede tip?