Laat Zoetermeer weer bruisen

Ik weet niet hoe het met u is maar ik word af en toe helemaal kriebelig van al die coronaregels die we de laatste tijd moeten volgen. Oké er zijn er intussen gelukkig heel wat geschrapt. Zo hoeven we niet meer dat benauwende mondkapje op te doen en ook mogen er wat meer mensen thuis op bezoek komen. Maar ik snak zo langzamerhand wel naar wat gezelligheid en leuks in onze stad. Als ik mijn oor te luisteren leg bij organisatoren van activiteiten zoals het UITfestival, de Geuzendag of muziek bij JJ Music House, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het organiseren van activiteiten inmiddels een enorm ingewikkelde exercitie is geworden. Want me dunkt, er zijn nogal wat regeltjes om je aan te houden. Om er een paar te noemen: De activiteit mag niet teveel mensen op de been brengen, de bezoekers moeten 1,5 meter van elkaar blijven of ze moeten de coronacheck hebben. Het is nogal wat. Het gevolg is dat het UITfestival haar plannen bijstelt, de Geuzenloop niet doorgaat en JJ Music House geen live muziek op het terras mag brengen. Eerlijk gezegd, zou ik er moedeloos van worden.

Gisteren zette manlief een voetbalwedstrijd op TV aan. Ik zag toch best wel een vol stadion volgepakt met voetbalfans. Natuurlijk weet ik heus wel dat al deze voetbalfans bij de poort hun coronacheckapp hebben laten zien. Maar als je weet dat 85 procent van de mensen zich heeft laten vaccineren. Dan denk ik dat we in een stad als Zoetermeer er best van uit kunnen gaan dat wij zeker rond dat landelijke gemiddelde zitten. En dan kan je er toch vanuit gaan dat de mensen die naar de Geuzenloop willen kijken, of even buiten een pop up optreden willen zien of bij JJ Music House naar een optreden willen gaan kijken, tot die groep gevaccineerden behoren. Hoe groot is het risico dan eigenlijk nog?

Ik vraag me oprecht af of we langzaam maar zeker de teugels niet moeten laten vieren en wat soepeler moeten worden voor organisatoren? ‘Zoetermeer bruist’ was jarenlang een term die te pas en te onpas voorbij kwam. En term waar ik eerlijk gezegd van gruwelde maar inmiddels ben ik op het punt gekomen dat ik zeg: ‘Laat Zoetermeer in hemelsnaam weer bruisen’. Wat zijn we daar aan toe.