Enkele jongeren durven het aan om op naaldhakken te poseren op de catwalk.
Enkele jongeren durven het aan om op naaldhakken te poseren op de catwalk. Robbert Roos

‘Een tentoonstelling die je steeds weer aan het denken zet’

Actueel

Zoetermeer - Bij Stichting Follow Your Dreams en tijdens het Basi-traject leren jongeren, variërend van tieners tot twintigers, zichzelf te ontwikkelen en ontmoeten ze nieuwe mensen. Om uit te zoeken wat nu precies stoer is en wat niet bezocht een groep van tien jongeren ‘Stoer – Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ bij Museum De Voorde. Een tentoonstelling die je steeds weer aan het denken zet. 

Door Robbert Roos

Normaal gesproken zouden deze jongeren misschien niet zo snel uit zichzelf een museumbezoek voorstellen. “Tijdens een gesprek met collega’s kwam de tentoonstelling ter sprake”, vertelt Arjun, projectmedewerker van Studio Stoer, onderdeel van de tentoonstelling. “De jongeren zijn volop in ontwikkeling. Wij waren benieuwd wat zij stoer vinden. Toen we vertelden over het thema van de tentoonstelling waren ze direct enthousiast.”


Bij binnenkomst worden de jongeren ontvangen door conservator van het museum Marjonne Kube – van Dijk. “Geef op een schaal van een tot tien maar eens aan hoe stoer je jezelf vindt”, daagde ze de jongeren direct uit. Aan zelfvertrouwen geen gebrek; gemiddeld gaf de groep zichzelf een dikke acht. Tijdens de rondleiding krijgen de jongeren vragen en stellingen voorgelegd. Veel geld hebben is voor een paar jongens echt wel ‘de bom’. “Als je gewoon een Rolex om je pols draagt. Dat is echt wel stoer”, geeft Xavi eerlijk toe. Om er direct aan toe te voegen; “wel een echte natuurlijk. Nep is zielig.”
Stoer
De tentoonstelling belicht stoer zijn door de jaren heen. Zo was in de jaren ’50 ‘verdomd mieterse liedjes’ toch wel een gewaagde uitspraak en was het in de jaren ’60 stoer om te pleiten voor gratis ‘witte fietsen’. Je hoort de groep gniffelen. “Werden die niet gejat dan?” Enkele mannen in de groep voeren het hoogste woord. Maar als ze uitgedaagd worden om een apparaat beet te pakken die een schok kan geven is het juist Dailisha degene die als eerste de metalen stangen vastpakt. Dan kan Xavi niet achterblijven. Daar had hij al snel spijt van toen bleek dat hij de schok kreeg. “Ik voelde mijn hele arm tintelen”, geeft hij eerlijk toe. Dat vond de rest dan wel weer stoer.
De jongens krijgen het nog zwaarder te verduren. Een paar meter verder bevindt zich een heuse catwalk en worden ze uitgedaagd om stiletto’s aan te trekken. Die uitdaging gaan de jongens onder veel hilariteit aan zodat ze even later parmantig over de catwalk lopen. Voor even dan; al snel is de pijn niet te harden en trekken ze de hoge hakken snel weer uit. Niet nadat het gezelschap even gezamenlijk geposeerd heeft natuurlijk. Jayden, Guillen en Xavi zijn het over een ding roerend met elkaar eens: “Naaldhakken staan echt prachtig bij vrouwen, maar wij trekken ze nooit meer aan.”


Krishan, medewerker van Basi, is erg te spreken over de tentoonstelling. “De opbouw is erg goed. Het prikkelt jongeren echt om over bepaalde dingen na te denken.” Ook zelf leert hij vandaag bij. “Dat ze het vroeger stoer vonden om een stil, zittend protest te voeren. Nu vallen ze in groepen de Mobiele Eenheid aan. Je staat er niet bij stil hoe een begrip als stoer door de jaren heen kan veranderen.”
Als afsluiting mag de groep de escaperoom uittesten op de eerste verdieping. Is hun beeld over stoer zijn na het bezoek aan de tentoonstelling verandert? “Niet echt”, geeft Megan eerlijk toe. Dailisha is het roerend met haar eens. “Je eigen keuzes bepalen, andere mensen helpen, kwetsbaar durven zijn en niet snel opgeven”, is volgens de dames pas echt stoer. Ook Xavi knikt. Om er aan toe te voegen; “en veel geld hebben.”
Tentoonstelling
De tentoonstelling Stoer - Spierballen, Stiletto’s en Superhelden is tot en met maart 2022 te zien bij Museum De Voorde. www.museumdevoorde.nl